Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Je spullen via Marktplaats verkopen? Vanaf dit bedrag moet je dit aan de belastingdienst melden

Je spullen via Marktplaats verkopen? Vanaf dit bedrag moet je dit aan de belastingdienst melden
Beeld: Pexels Cottonbro

Onlangs heeft de Europese Unie de gloednieuwe richtlijn DAC 7 geïntroduceerd, en deze heeft de aandacht getrokken in tal van nieuwsberichten. Vanaf het jaar 2024 zullen platforms waarop tweedehands goederen worden verkocht, verplicht worden gesteld om de Belastingdienst inzage te geven in de verkoopactiviteiten van gebruikers. Het is belangrijk op te merken dat deze verplichting niet beperkt blijft tot specifieke platforms zoals Vinted, maar ook van toepassing zal zijn op transacties via veelgebruikte platforms als Marktplaats en Bol.com. In dit artikel bieden we inzicht in het drempelbedrag waaronder de Belastingdienst niet betrokken wordt bij je verkoopactiviteiten.

Maatregel

De DAC 7-richtlijn stipuleert dat de Belastingdienst pas geïnformeerd wordt wanneer een individu meer dan 30 items verkoopt of een totale verkoopwaarde bereikt van meer dan 2.000 euro. Deze maatregel is bedoeld om overheidsinstanties meer inzicht te verschaffen in de economische activiteiten die via digitale platformen worden ondernomen. Het is belangrijk op te merken dat DAC 7 niet automatisch een nieuwe vorm van belastingheffing introduceert. Het is eerder een vorm van dubbele controle, zodat de autoriteiten een duidelijk beeld hebben van de economische activiteiten van individuen. Wanneer Marktplaats constateert dat je deze drempel overschrijdt, zijn ze wettelijk verplicht om de Belastingdienst op de hoogte te stellen. Je zult dan benaderd worden voor aanvullende informatie over je verkoopactiviteiten, waarbij je moet verklaren waarom je deze transacties hebt uitgevoerd. Deze informatie wordt vervolgens doorgespeeld aan de Belastingdienst.

Je spullen via Marktplaats verkopen? Vanaf dit bedrag moet je dit aan de belastingdienst melden
Beeld: Unsplash Ibrahim Boran

Alleen voor “nieuwe gebruikers”

Wat opmerkelijk is, is dat deze regeling alleen van toepassing is op “nieuwe gebruikers”, wat inhoudt dat het geldt voor personen die een account hebben aangemaakt na 1 januari 2023. Dit betekent dat eerdere transacties voor die datum niet in aanmerking worden genomen. Het is ook belangrijk op te merken dat contante betalingen niet onder deze regeling vallen; het draait om online transacties die worden gerapporteerd en gevolgd, zoals bevestigd door een woordvoerder. Bij Bol.com gelden enigszins andere criteria. Ze richten zich op klanten die gedurende heel 2023 meer dan 30 items hebben verkocht of een omzet hebben behaald van meer dan 2.000 euro. Als je meerdere verkoopaccounts hebt en deze gekoppeld zijn aan hetzelfde KVK- en BTW-nummer, hoef je slechts eenmaal informatie te verstrekken. Echter, wanneer je in aanmerking komt, zal Bol.com contact met je opnemen om de benodigde informatie te verzamelen. Je ontvangt in totaal drie e-mails hierover. Als je niet binnen zestig dagen reageert, zal Bol.com alle uitbetalingen bevriezen totdat de vereiste gegevens zijn aangeleverd.

Los van DAC 7

De vraag of je daadwerkelijk meer belasting moet betalen als gevolg van deze maatregel staat los van DAC 7. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard en omvang van je verkoopactiviteiten. Als je incidenteel spullen verkoopt, hoef je geen extra btw of inkomstenbelasting te betalen. Maar als je op grote schaal goederen verkoopt en winst maakt, kan dit tot fiscale verplichtingen leiden. De staat heeft dus een nieuwe manier gevonden om toezicht te houden op de economische activiteiten van burgers via digitale platforms, maar of dit leidt tot extra belastingheffing hangt af van je specifieke situatie en het karakter van je verkoopactiviteiten.

Check ook: Dit bedrag mag je belastingvrij contant in huis hebben

Bron: trendnieuws.nl

Beeld: Pexels & Twitter

You May Also Like