Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Gast laat zien hoe je zelf makkelijk je eigen frikandel speciaal maakt

Deze tiener laat zien hoe je je eigen frikandel speciaal maakt van scratch
Beeld: TikTok

In een tijd waarin ambachtelijk eten en zelf koken steeds populairder wordt, heeft een tiener een bijzondere manier gevonden om zijn passie voor koken te delen: door te laten zien hoe je vanaf nul een heerlijke frikandel speciaal kunt maken. Deze snack, die in heel Nederland geliefd is, wordt traditioneel gekocht in snackbars en op festivals, maar hij bewijst dat het ook thuis gemaakt kan worden, met een paar simpele ingrediënten en veel creativiteit.

Stap 1: De Frikandel Bereiden

Het begint allemaal met het maken van de frikandel zelf. Hij gebruikt een combinatie van kip, varkensvlees en een beetje rundvlees. “Het is belangrijk om het vlees heel fijn te malen,” legt hij uit. Hij voegt er een mengsel van kruiden aan toe, zoals nootmuskaat, peper, en zout voor die authentieke smaak. Nadat het vlees goed gemengd is, vormt hij de karakteristieke langwerpige frikandellen en kookt ze kort voor in water om ze stevig te maken.

Stap 2: Frituren voor een Knapperige Buitenkant

Vervolgens worden de voorgekookte frikandellen gefrituurd tot ze goudbruin en krokant zijn. “Dit is mijn favoriete deel,” zegt hij enthousiast, “omdat je dan echt ziet dat het frikandellen worden!”

@twisted.chef Frikandel speciaal | Dutch classics episode 23 What is the best sauce? Ingredients – 300 gr pork belly – 400 gr chicken thighs – 40 gr breadcrumbs – 1 onion – ¾ tbsp piment – 1 ½ tbsp garlic powder – 3 tbsp onion powder – 1 ½ tbsp white pepper – ¾ tsp nutmeg – ¾ tbsp salt – ¾ tbsp cilantro powder – 75 ml heavy cream Curry – 500 gr tomatoes – 3 rode uien – 50 gr light caster sugar – 100 ml apple cider vinegar – 2 garlic cloves – 35 gr tomato paste – Splash Worcestershire sauce – ½ lemon juice – ½ tsp star anise – 3 tbsp kerrie powder – 1 tbsp ginger powder – 1 tbsp black pepper – 1 tsp salt – 1 tsp cayenne pepper – 1 tsp mustard powder – ½ tsp cinnamon – ½ tsp piment – Optional cornstarch slurry Mayonnaise – 1 tsp mustard – 240 ml / 1 cup neutral oil – 1 egg – Pinch of salt – Squeeze of lemon Topping: – White onion How to: 1. To a blender add the pork belly, chicken and blend well until really smooth. 2. Go in with all the spices, heavy cream, bread crumbs and an onion. Blend again. 3. Now form long rolls and roll them tight in some plastic wrap. 4. Fold the ends of the plastic wrap and wrap another piece around it so you are sure it will not get loose. 5. Bring a pot with water to a simmer (about 70 degrees Celsius or 160 degrees Fahrenheit and let sit for about 10 minutes. 6. Take them out of the water, let cool down and remove the plastic wrap. 7. For the curry mince the onion, tomato and garlic 8. Saute the onion and garlic, before adding the tomato, sugar, star anise powder, Kerrie powder, ginger powder, black pepper, cayenne, piment, cinnamon and mustard powder. Stew for a while, about 40 minutes. 9. Press the sauce to a sieve and let boil another time. Bring to taste with lemon juice, salt and optional some worcestershire sauce. 10. Make the mayo by mixing an egg, oil, mustard, salt and a squeeze of lemon juice into a blender bottle and let emulsify from the bottom to the top. 11. Bring a pan with oil to 175 degrees Celsius or 350 degrees Fahrenheit and fry the frikandellen for about 1-2 minutes. 12. Serve with the mayo, the curry and a finely minced white onion #dutchfood #food #dutchclassics #twistedchef #recipe #holland #frikandel #snacks ♬ Rock and Roll Session – Canal Records JP

Stap 3: De ‘Speciaal’ Maken

De term ‘speciaal’ komt van de toevoegingen die de frikandel zijn kenmerkende smaak geven: een royale hoeveelheid curryketchup, mayonaise en fijngehakte uitjes. Hij heeft een voorkeur voor zelfgemaakte mayonaise en een lokale curry ketchup, die volgens hem het verschil maken. “Het is allemaal vrij eenvoudig, maar de kwaliteit van je sauzen is echt belangrijk,” adviseert hij.

Stap 4: Het Eindresultaat

Het resultaat is een smakelijke, zelfgemaakte frikandel speciaal die niet alleen heerlijk is, maar ook een gevoel van voldoening geeft. “Het leukste is om te zien hoe verrast mensen zijn dat je dit zelf kunt maken. Het smaakt echt anders dan wat je in de winkel koopt.”

Check ook:

De frikandel spaghetti is het gerecht dat je niet mag missen