Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Kan gewoon anno 2024: Gast in de Bijlmer doet boodschappen in Feyenoord-shirtje

Kan gewoon anno 2024: Gast in de Bijlmer doet boodschappen in Feyenoord-shirtje
Beeld: TikTok joris.eversdijk

Wie had dat gedacht? Dat we ooit de dag zouden meemaken waarop een dappere ziel, gewapend met niets anders dan een boodschappenlijstje en een Feyenoord-shirt, zorgeloos zijn boodschappen kon doen in het hart van de Bijlmer. Ja, dames en heren, de tijden zijn veranderd. 

Feyenoord vs Ajax

Vroeger was een uitje naar Amsterdam in je Feyenoord-kledij vergelijkbaar met het binnenwandelen van een leeuwenkooi gewapend met een biefstuk. Maar het is 2024, en het lijkt erop dat de grootstedelijke wildernis van Amsterdam een stukje beschaving heeft omarmd. In Rotterdam zingen ze uit volle borst over hun geliefde Feyenoord, terwijl Amsterdam de Ajax-vlag hijst tot in de verste uithoeken van de Mokumse grachten. Deze twee voetbalbolwerken staan bekend als aartsvijanden – een rivaliteit die dieper snijdt dan de diepste kanalen van Venetië. 

Feyenoord
Beeld: TikTok joris.eversdijk

In een Feyenoord-shirt

Het idee alleen al, dat je als Feyenoord-fan voet zou zetten in de Bijlmer, was ooit genoeg om de lokale Ajax-aanhangers hun vingers te laten aflikken in anticipatie op wat wel eens een smakelijk middagje “shirtje plukken” kon worden. Maar kijk nu! Onze held van de dag, laten we hem ‘de dappere Dirk’ noemen, wandelt onverschrokken de lokale supermarkt binnen. Met de brutaliteit van een peuter die een slaapkamerraam als uitgang gebruikt, paradeert hij tussen de schappen door. De mensen kijken op, sommigen stoten elkaar aan, maar wat gebeurt er? Niets. Noppes. Nada. 

Voetbal loyaliteit tonen zonder bodyguard

De aarde siddert niet, de hemel valt niet naar beneden en zijn shirt blijft verrassend genoeg heel. Is dit het moderne Nederland? Een plek waar je vrij bent om je voetbal loyaliteit te tonen zonder dat je een bodyguard nodig hebt? Revolutionair! Dirk pakt rustig zijn halfje bruin, wat houdbare melk (want je weet maar nooit wanneer de volgende historische veldslag uitbreekt), en loopt naar de kassa. Zijn shirt schreeuwt Feyenoord, maar de enige reactie die het oproept, is een schouderophalende kassamedewerker die vraagt of hij zegels spaart.

@joris.eversdijk Ben Ajacied, maar wel respect naar deze soldaat.#ajax #feijenoord #geenangst #bijlmerarena ♬ origineel geluid – joris.eversdijk

Feyenoord-shirtje in de Bijlmer

Dus, voor iedereen die nog steeds in het verleden leeft waar rivaliserende voetbalshirts je een enkeltje naar de EHBO kunnen bezorgen: welkom in 2024. Het jaar waarin een man gewoon boodschappen kan doen in een Feyenoord-shirtje in de Bijlmer. En als dat geen teken is dat we als samenleving vooruit zijn gegaan, dan weet ik het ook niet meer. Bravo, Amsterdam. Bravo, Dirk. En bravo, Nederland.

Check ook: Feyenoord-supporters krijgen pittig bonnetje van Amsterdamse horecabaas