Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Eerste supercomputersimulatie ooit voorspelt wanneer mensen op aarde zullen uitsterven

Wetenschappers voorspelden met behulp van een computer precies wanneer de wereld vergaat
Beeld: Pixabay

In een wereld waarin de zon onze aarde over zo’n 7,5 miljard jaar zal opslokken, is het niet verrassend dat we ons afvragen hoe lang de mensheid het nog uitzingt. Maar los van kosmische deadlines, vormt een door mensen veroorzaakte catastrofe zoals een nucleaire oorlog, of de sluipende dreiging van klimaatverandering, wellicht een acutere bedreiging. Hier komt de kracht van supercomputersimulatie om de hoek kijken: deze geavanceerde technologie helpt ons de complexiteit van onze wereld te begrijpen en scenario’s voor de toekomst te modelleren. Hoe kunnen we supercomputersimulaties inzetten om deze existentiële uitdagingen het hoofd te bieden?

Supercomputersimulatie

Maar terwijl de effecten ervan nog steeds zichtbaar zijn in de moderne tijd, vragen sommigen zich af hoe lang het zal duren voordat klimaatverandering de mensheid volledig uitroeit. Met deze vraag in het achterhoofd werden in een onderzoek verschillende gegevens over het klimaat, de tektonische platen, de chemie van de oceanen en de biologie van de aarde door een supercomputer geanalyseerd om uit te zoeken wanneer de mensheid waarschijnlijk helemaal niet meer in staat zal zijn om onze thuisplaneet te bewonen. Gelukkig is dat nog ver weg van nu. Het team van de Universiteit van Bristol ontdekte dat de wereld er dan heel anders uit zou zien dan nu.

Hier kun je het beste schuilen om een atoombom te overleven
Beeld: PExels

Door de tektonische platen zouden continenten overal heen bewegen en een nieuw supercontinent creëren met de naam Pangea Ultima. Dr. Alexander Farnsworth zei: “Het nieuw ontstane supercontinent zou effectief een driedubbele whammy creëren, bestaande uit het continentaliteitseffect, de hetere zon en meer CO2 in de atmosfeer, waardoor de hitte voor een groot deel van de planeet zou toenemen. “Het resultaat is een overwegend vijandige omgeving zonder voedsel- en waterbronnen voor zoogdieren. “Wijdverspreide temperaturen van 40 tot 50 graden Celsius en nog grotere dagelijkse extremen, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, zouden uiteindelijk ons lot bezegelen.

Supercomputersimulatie
Beeld: Pixabay

Supercontinent

Mensen zouden samen met vele andere soorten sterven, omdat ze niet in staat zijn om deze hitte af te voeren door te zweten en zo hun lichaam af te koelen.” Slechts acht tot 16 procent van het land zou bewoonbaar zijn voor zoogdieren wanneer dit supercontinent zich vormt en de mens zou serieus moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe klimaatextremen. Vulkanen zouden regelmatiger uitbarsten en we zouden ook te maken krijgen met een felle zon die serieuze stralen onze kant op zou sturen. Maar je hoeft niet bang te zijn, want dit doemscenario zal naar verwachting pas over 250 miljoen jaar plaatsvinden.

De mensen achter het onderzoek zijn van mening dat dit nog steeds een waarschuwingsteken voor de mens moet zijn om de klimaatverandering aan te pakken. Dr. Eunice Lo, co-auteur van de studie, zei: “Het is van vitaal belang dat we onze huidige klimaatcrisis, die het gevolg is van de uitstoot van broeikasgassen door de mens, niet uit het oog verliezen. “Terwijl we een onbewoonbare planeet over 250 miljoen jaar voorspellen, hebben we nu al te maken met extreme hitte die schadelijk is voor de menselijke gezondheid. “Daarom is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk netto-nul emissies te bereiken.”

Check ook:

Experts waarschuwen: ‘Grote kans dat de mensheid nog deze eeuw zal uitsterven’