Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Experts waarschuwen: ‘Grote kans dat de mensheid nog deze eeuw zal uitsterven’

Grote kans dat de mensheid nog deze eeuw zal uitsterven
Beeld: Pixabay ractapopulous

In onze steeds veranderende en onvoorspelbare samenleving worden we elke dag blootgesteld aan nieuwe uitdagingen en gevaren. Er zijn enkelen onder ons die de durf hebben om de moeilijkste en meest ongemakkelijke vragen te stellen. Het is opmerkelijk en enigszins humoristisch, om niet te zeggen ironisch, dat wij als menselijke soort in staat zijn om ons eigen mogelijke uitsterven te voorspellen. Aan de hand van inzichten van filosofen, observaties van de kosmos en complexe wiskundige modellen stellen experts dat er 1 op 6 kans is dat de mensheid deze eeuw verdwijnt.

‘The Precipice’

Toby Ord, een geleerde met een scherp inzicht, bracht ons tot inzicht met zijn boek ‘The Precipice’. Zijn conclusie? Er is een 1 op 6 kans dat onze bruisende menselijke beschaving deze eeuw niet overleeft. Het is vergelijkbaar met het spelen van Russische roulette, maar dan met een revolver die bijna volledig is geladen. Hoe kwam Ord tot deze sombere conclusie? Hij analyseerde de vele inslag littekens op de maan, veroorzaakt door enorme ruimte brokstukken. Door de maan littekens te vergelijken met bijvoorbeeld een gezicht vol acne, probeerde hij de waarschijnlijkheid te bepalen dat een asteroïde onze mooie blauwe planeet zou raken. Maar er is meer! Jean-Marc Salotti, een gerespecteerde Franse wetenschapper (die wellicht een glas-halfvol mentaliteit heeft), heeft zijn eigen schattingen gemaakt. Volgens zijn berekeningen is de kans op een catastrofale botsing met een asteroïde slechts 0.33%. Dat is te vergelijken met het winnen van een loterij zonder zelfs maar een lot te hebben!

Grote kans dat de mensheid nog deze eeuw zal uitsterven
Beeld: Pixabay 9866112

Complexe berekeningen

Het berekenen van dergelijke kansen is uiterst complex, vooral als het een gebeurtenis betreft die nog nooit heeft plaatsgevonden. Traditionele waarschijnlijkheidstheorieën zijn vergelijkbaar met het bestuderen van oude fotoalbums en proberen te voorspellen wanneer je volgende modeflater zal plaatsvinden. Maar hoe bereken je de kans op een gebeurtenis die slechts eenmaal in de geschiedenis kan plaatsvinden? Hier komen we bij het Bayesianisme, een benadering die meer vertrouwt op subjectieve inschattingen dan strikte cijfers. Ord’s uitgebreide tabel presenteert een scala aan bedreigingen die de mensheid kunnen wegvagen. Hoewel hij van mening is dat een asteroïde-inslag even waarschijnlijk is als het bestaan van eenhoorns, beschouwt hij de kans op uitroeiing vanwege klimaatverandering even waarschijnlijk als het mysterieus verdwijnen van sokken tijdens het wassen.

Check ook: Op deze respectloze manier maakte Rob Kemps einde aan zijn huwelijk: ‘Mensen walgen ervan’

Bron: clint.be