Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Chauffeur liet 20 psychiatrische patiënten ontsnappen en 20 gezonde mensen opsluiten

psychiatrische patiënten

De wereld zit vol wonderen, maar dit moet toch wel een van de meest bizarre waargebeurde verhalen ooit zijn. In 1973 liet een buschauffeur in Zimbabwe per ongeluk een groep psychiatrische patiënten ontsnappen, omdat hij onderweg besloot een paar glazen rum te nuttigen. Uit angst voor de gevolgen, stuurde hij uiteindelijk 20 gezonde mensen naar een psychiatrisch ziekenhuis, die pas 7 jaar later werden vrijgelaten!

Rellen

In april 1973 ontstonden er rellen in een dwanggevangenis in Harare, Zimbabwe. Omdat er niet genoeg voedsel was, stierven honderden mensen van de honger. Toen de oproer uitbrak, werden 4 gevangenen ter plekke gedood. Kort na de rellen verschenen er veel geesteszieken in de gevangenis, en sommige patiënten vertoonden zelfs extreem gedrag. Hierom besloot de gevangenis van Harare om deze patiënten gedwongen over te brengen naar een psychiatrisch ziekenhuis, ongeveer 100 kilometer verderop.

psychiatrische patiënten
Beeld: Pexels

Maatregelen

Een buschauffeur, genaamd Emerson Mupoko, werd aangesteld om de patiënten te vervoeren. Alle patiënten werden gedwongen om boeien te dragen, en de achterkant van de auto was afgesloten. De directeur liet ook alle autoramen dichtlassen. Op dat moment waarschuwde de directeur Emerson dat deze reis een lange weg was, en dat deze patiënten zeer agressief waren, en Emerson voorzichtig moest zijn, anders zouden ze ontsnappen.

Beeld: Pexels

Lange reis

Zoals de directeur zei, was de reis inderdaad erg lang, en Emerson viel verschillende keren bijna in slaap. Eenmaal reed hij bijna in een greppel en een patiënte was zo bang dat ze huilend naar haar vader haar moeder riep. Pas tegen de middag reed hij met de bus de markt van een kleine stad op. Op dat moment sliepen de patiënten in de wagen volledig en rook hij de wijn. En ook de geur van barbecue dreef de bus. Emerson moest nog minder dan 10 kilometer rijden om zijn bestemming te bereiken. Hij bedacht om snel een maaltijd te nuttigen en de patiënten daarna naar het ziekenhuis te brengen. Voordat hij uitstapte, sloot Emerson de gordijnen van de auto voordat hij de deur op slot deed en wegging.

Beeld: Pexels

In slaap gevallen

Emerson opende een fles rum en bestelde “saza,” een maïsgerecht. Toen gebeurde het. Emerson was waarschijnlijk te moe om de weg op te gaan, en nadat hij drie koppen gele soep had gegeten, viel hij tijdens het eten in slaap. Toen hij wakker werd en zag dat het buiten het raam al avond was, schrok hij zich kapot. Zijn bus was leeg.

Ontsnapt

Het bleek dat toen Emerson in slaap viel, de patiënten in de auto wakker warenb geworden. Na het zien van de afwezigheid van de chauffeur, begonnen deze geesteszieken te huilen. Na een tijdje huilen, sprongen ze rond in de auto. Een patiënt ontdekte onverwacht dat een glazen raam niet goed dichtgelast was. Na hard trekken ging deze open en ontsnapten alle patiënten.

List

Emerson wist niet hoe hij het de directeur moest uitleggen, en hij had zijn loon nog niet ontvangen. In allerijl kwam hij op een slecht idee. Hij ronselde voorbijgangers op straat en beweerde dat de bus gratis was, maar het was beperkt tot 20 personen. Omdat het geen geld kostte, pikte Emerson snel 20 mensen op. Na een tijdje arriveerde bij het Harare Mental Hospital, en het beveiligingspersoneel van het ziekenhuis stond al te wachten.

Misverstand

Tijdens het hele proces maakten de passagiers van de bus natuurlijk veel lawaai, maar Emerson vertelde de betreffende verantwoordelijke van het ziekenhuis dat de patiënten een beetje opgewonden en daarom allerlei onzin uitkraaiden. Het was immers normaal voor zulke patiënten om zich zo te gedragen. De psychiater gaf de chauffeur een standje en zei dat hij de patiënten geen boeien had omgedaan. Vervolgens trok het veiligheidspersoneel van het ziekenhuis de 20 normale burgers uit de bus, bond hen vast met boeien en deed lappen in hun mond om te voorkomen dat ze zouden schreeuwen.

Niet vrijgelaten

Op deze manier werden 20 normale mensen door Emerson in een psychiatrisch ziekenhuis gestopt. Emerson dacht aanvankelijk dat deze mensen snel na binnenkomst zouden worden vrijgelaten. Nadat hij zijn loon had gekregen, zou hij naar een andere plaats gaan. De zaken ontwikkelden zich echter niet zoals Emerson dacht. Nadat deze onschuldige mensen in psychiatrische inrichtingen waren gestopt, werden ze niet vrijgelaten tot 1980, totdat Nellie Bly, een verslaggeefster voor de New York World, zich voordeed als een patiënt en naar binnen sloop om onderzoek te doen. Ze liet uiteindelijk de hele zaak aan het licht komen. De normale mensen die eerst het psychiatrisch ziekenhuis in werden gelokt, bleken na een verblijf van 7 jaar echte geesteszieken te zijn geworden.

Beeld: Pexels

Wat de 20 psychiatrische patiënten betreft die oorspronkelijk door Emerson waren ontsnapt, zijn er geruchten dat ze door een psychopaat zijn vermoord of dat ze zich in de bergen hebben verstopt. Maar het is tot nu toe een mysterie.

Check ook: ‘Cocaine Bear’: Opvallende horror-comedy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (sgxl.nl)

Bron: inf.news

Beeld: Pexels & Unsplash

You May Also Like