Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Experts onthullen in nieuw onderzoek dat holbewoners grotendeels veganistisch waren

Experts onthullen in nieuw onderzoek dat holbewoners grotendeels veganistisch waren
Beeld: Pixabay

Denk je dat je alles weet over de holbewoners? Blijkbaar niet, want er is net een nieuwe studie verschenen die alles wat we dachten te weten over hun dieet in de war schopt! Je dacht misschien dat het bekwame jagers waren die mammoeten, beren en leeuwen te lijf gingen, maar de waarheid is… ze veroverden veel kleinere prooien. Met name prooien die je van de bomen en struiken kunt plukken!

Veganistische holbewoners

De Harvard School of Public Health kan het wel eens bij het verkeerde eind hebben gehad, want er is ontdekt dat het maaltijdplan achter het Paleo dieet totaal anders is en dat de mensen uit het Stenen Tijdperk voornamelijk een veganistisch dieet aten. Dat klopt! Veganistische holbewoners. Omdat het Paleo dieet werd aangepast om zich te richten op wat er tot 2000 voor Christus werd gegeten, geloofden velen oorspronkelijk dat het bestond uit vlees, vis en een uitgebalanceerd dieet van fruit en groenten. Maar dat klopt niet meer, dus als je nu het Paleo dieet volgt, is het tijd om het om te gooien.

De universiteit legt uit: “Het Paleo dieet, ook wel het holbewoner of Stone-Age dieet genoemd, bevat mager vlees, vis, fruit, groenten, noten en zaden. “Voorstanders van het dieet benadrukken het kiezen van groenten en fruit met een laag glycemisch gehalte. Omdat veel van het dieet zich richt op eiwitinname, moedigt het je aan om voedingsmiddelen te eten die beschikbaar zouden zijn geweest in het Paleolithicum, omdat ‘onze genetica en anatomie weinig veranderd zijn’. Maar een onderzoek dat gepubliceerd is in het Nature Ecology & Evolution Journal analyseerde de chemische signaturen van de Paleolithische groep, de Iberomaurusianen, waaruit bleek dat vlees als hun belangrijkste bron van eiwitten niet correct was.

holbewoners
Beeld: Pixabay

Overvloed aan holtes

Het team keek naar de stikstof- en zinkisotopen in tandglazuur en collageen die de vleesconsumptie van de Iberomaurusiërs aantoonden. Toen ze zich concentreerden op koolstofisotopen om te zien of vis of vlees de primaire voedselbron zou zijn, ontdekten ze dat het in plaats daarvan planten zouden kunnen zijn geweest. Zineb Moubtahij, de hoofdauteur van het onderzoek, zei: “Onze analyse toonde aan dat deze jager-verzamelaars groepen een belangrijke hoeveelheid plantaardig materiaal, wilde planten, in hun dieet opnamen, wat ons begrip van het dieet van pre-agrarische populaties veranderde.”

Ze vonden ook een overvloed aan holtes in overblijfselen, wat suggereerde dat ze veel ‘fermenteerbare zetmeelrijke planten’ aten. Klervia Jaouen, co-auteur van het onderzoek, zei dat een ‘hoog percentage planten in het dieet van een pre-agrarische bevolking’ niet normaal was, maar dat hun bevindingen alleen specifiek waren voor deze ene groep. Hij hield echter vol dat dit de eerste keer was dat ze bewijs hadden gevonden met behulp van isotopen-technieken die een ‘significante plantaardige component in een paleolithisch dieet’ lieten zien.

Moubtahij zei: “De belangrijkste conclusies van het onderzoek tonen duidelijk aan dat het dieet van deze jager-verzamelaars een aanzienlijk deel van de planten die behoren tot de mediterrane soorten omvatte, daterend van vóór de komst van de landbouw in de regio met meerdere millennia. “Archeobotanische overblijfselen die op de vindplaats zijn gevonden, zoals eikels, pijnboompitten en wilde peulvruchten, ondersteunen dit idee verder.”

holbewoners
Beeld: Unsplash

Check ook:

Veganist laat mannen beven met “vleesbedreiging”