Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Man die 28 minuten lang dood was vertelt wat hij ‘aan de andere kant’ zag

28 minuten lang dood
Beeld: Youtube

Er waren geen witte lichten of parelachtige poorten, toen een fitnessinstructeur tijdens een potje basketbal een hartstilstand kreeg en 28 minuten lang dood neerviel. In plaats daarvan had Phill Zdybel (57) het gevoel dat in de lucht zweefde en op zijn eigen lichaam neerkeek, terwijl een verpleegster in vrije tijd wanhopig probeerde hem te reanimeren.

Niet zijn tijd

“Ik zou zeggen dat ik een beetje buiten bewustzijn was,” vertelde hij de Geelong Advertiser. Maar terwijl de Taekwondo-instructeur uit Geelong boven zijn eigen lichaam zweefde, had hij het gevoel dat het niet zijn tijd was om te gaan en ontdekte hij een nieuwe kijk op het leven. “Alle kleine dingen waarover we ons zorgen maken zijn het niet waard om ons zorgen over te maken” zei hij. “Laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt doen. Ik ging nergens heen.”

28 minuten lang dood
Beeld: Facebook

Ingestort

Hij was ingestort door een kransslagader aneurysma, wat een volledige hartstilstand veroorzaakte. Zijn zoon Joshua zag hem die dag tegen de grond gaan. Hij haastte zich om de hulpdiensten te bellen, terwijl een dienstdoende verpleegster die toevallig bij het veld stond onmiddellijk begon te reanimeren. Toeschouwers pakten ook de defibrillator van het basketbalveld in de Belmont-vestiging. Toch konden zij niet voorkomen dat Phill 28 minuten lang dood was.

Wonder

Volgens Phill is het een ‘wonder’ dat zijn hartstilstand zich voltrok met zoveel mensen in de buurt om te helpen. Het had evengoed kunnen gebeuren terwijl hij alleen aan het sporten was, tijdens zijn werk als taxichauffeur voor mensen met een handicap of zelfs in zijn slaap. Niemand zou me gevonden hebben”, zei hij. Volgens Heart Research Australia overleeft minder dan acht procent van de patiënten die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen.

Terug

De heer Zdybel werd na een week ontslagen in het Geelong Hospital, waar een stent werd geplaatst. Hij overwoog de vechtsport op te geven, maar is al terug in competitie gegaan, samen met zijn zoon. Hij gelooft dat zijn conditie en houding de sleutel waren tot zijn overleving. De heer Zdybel is ook een voorstander geworden van reanimatietraining en vindt dat er meer defibrillatoren beschikbaar moeten zijn voor het publiek. Defibrillatoren sturen een elektrische puls of schok naar het hart om een normale hartslag te herstellen.

Check ook:

Man die ‘uit de dood werd teruggebracht’ onthult hoe het aan de andere kant is

You May Also Like