Natuurlijk houdt de oorlog in Oekraïne de hele wereld bezig. Men heeft het steeds vaker over een mogelijke Derde Wereldoorlog. Maar sinds de Oekraïense president heeft aangegeven dat mannen tussen de 18 en 60 jaar beschikbaar moeten zijn voor het leger en ze het land niet meer uit mogen, vragen ook veel mensen zich hier af: Zijn wij dienstplichtig in Nederland als er oorlog komt? Als je daar antwoord op wilt lees dan even verder.
Dienstplicht in Nederland
Ja, dienstplicht bestaat nog. Als je 17 jaar ben krijg je een brief toegestuurd waarin uitgelegd word dat je dienstplichtig bent. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Er is echter geen opkomstplicht meer. Dat betekend dat je niet wordt opgeroepen maar wel staat ingeschreven. Dit heeft de overheid sinds 1 mei 1997 uitgesteld. Mocht het zijn dat de opkomst plicht weer word ingesteld dan zou je opgeroepen worden voor een dienstplicht keuring en eventueel militaire dienst. Dit kan tot je 45ste, dan ben je verplicht om jezelf te melden bij de Defensie.
Wat is Staat van beleg?
Natuurlijk zal de opkomstplicht niet zomaar worden uitgeroepen. Dat kan alleen als de overheid een Staat van beleg uitroept. En ook dat zal alleen gebeuren als de veiligheid van ons land in direct gevaar is, denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote ramp of oorlog. De regering mag tijdens een staat van beleg beslissingen nemen waarvoor normaal gesproken eerst toestemming in de Tweede Kamer voor moet worden gevraagd.
Tijdens een staat van beleg kan de overheid per direct de opkomstplicht voor mannen en vrouwen tot 45 jaar herinvoeren. Soms wordt dan de macht over ons land overgedragen aan de krijgsmacht. Als dat het geval is dan mag zonder toestemming beslissen worden genomen dat alle dienstplichtigen zich bij defensie moeten melden. Beroepsmilitairen zijn uiteraard in alle gevallen en altijd dienstplichtig.
Dienstplicht in Nederland bij wet
Tegenwoordig spreken we over ‘beperkte toestand’ en ‘algemene noodtoestand’. Officieel is de term ‘staat van oorlog’ en ‘staat van beleg’ afgeschaft, omdat een plotselinge overgang van vrede naar oorlog in Nederland klein wordt geacht.
In de dienstplichtwet BES (hoofdstuk VII, artikel 24) staat te lezen: ‘de externe dienstplichtige is verplicht tot het vervullen van werkelijke dienst als er sprake is van herhalingsoefeningen, in geval van oorlog, oorlogsgevaar en andere buitengewone omstandigheden‘. Interne dienstplichtigen zijn al in dienst bij defensie, externe dienstplichtigen zijn mensen die wel dienstplicht hebben, maar geen opkomstplicht.
Mocht de oorlog in Oekraïne dus verder escaleren en Nederland betrokken raken en de nationale veiligheid in gevaar zou komen, is er dus wel degelijk een kans dat ook deze externe dienstplichtigen opgeroepen zullen worden.
Check ook: Defensie verhoogt salarissen: dit verdien je per rang en dienstjaar (sgxl.nl)
Bron: manly
Beeld: YouTube Andere Tijden, Youtube Telegraaf, instagram oorlogsbronnen & instagram quintin9176