Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Efteling ontdekt enorme spinnen in Droomvlucht-attractie: ‘Behoorlijk grote exemplaren’

droomvlucht
Beeld: Pexels/Efteling

Toen de Efteling zich voorbereidde op de opening van de Droomvlucht, een van haar meest betoverende attracties, kon niemand voorzien dat exotische gasten de lancering zouden verstoren. Tijdens routine onderhoudswerkzaamheden ontdekten medewerkers grote Aziatische spinnen in een van de schilderachtige scènes van deze donkere rit. Deze onverwachte ontdekking is uitgelicht in de nieuw uitgebrachte biografie van Olaf Vugts, de voormalige directeur van het park. De veiligheid van de bezoekers in acht nemend, besloot de Efteling de attractie tijdelijk te sluiten om een grondige inspectie en sanering uit te voeren.

Aziatische spinnen

In het boek verkent Vugts de uitdagingen die de totstandkoming van Droomvlucht met zich meebracht. Oorspronkelijk gepland om in 1992 te openen, werd de lancering uitgesteld tot 1993 door een reeks technische en logistieke problemen. Vugts beschrijft in detail hoe “de attractie door de jaren heen is aangepast en gerepareerd, waarbij vooral het onderhoud van het natuurlijke groen essentieel was.” Het Zompenwoud, een van de kernonderdelen van Droomvlucht, vereiste bijzondere aandacht vanwege zijn snelle groei en de complexiteit van zijn onderhoud.

Efteling ontdekt enorme spinnen in Droomvlucht-attractie: 'Behoorlijk grote exemplaren'
Beeld: Efteling

De ontdekking van de spinnen tijdens het snoeien van echt groen, dat naast kunstplanten werd gebruikt voor een authentiekere ervaring, toonde aan hoe globale ecologie onverwacht kan integreren met lokale attracties. Vugts merkte op dat hij de spinnen, hoewel indrukwekkend, liever niet in de attractie zag. “Ze waren vrij griezelig,” geeft hij toe. De beslissing om de attractie te sluiten was niet lichtzinnig, en de poging om alle spinnen veilig te vangen en te verplaatsen was een delicate taak.

Aziatische spinnen
Beeld: Freepik

Reflectie

Reflecterend op het openingsjaar, erkent Vugts dat het geen onverdeeld succes was. De attractie werd warm ontvangen door het publiek, maar werd geplaagd door technische storingen die vaak leidden tot lange wachtrijen en gefrustreerde bezoekers. “We waren natuurlijk opgelucht toen de attractie eindelijk opende, maar de frequente uitdagingen tempereerden onze vieringen,” vertelt Vugts. Deze ervaringen onderstrepen de complexiteit van het runnen van een pretpark en het belang van voortdurende aandacht voor zowel de mechanische als natuurlijke elementen van elke attractie.

De ervaring met de Aziatische spinnen in Droomvlucht is een fascinerend voorbeeld van hoe internationale biodiversiteit onverwacht een lokale attractie kan beïnvloeden, en benadrukt de noodzaak voor constante waakzaamheid en onderhoud in de dynamische omgeving van een themapark.

Aziatische spinnen
Freepik

Check ook:

Zelfs in Australië blijkt niet iedereen een groot fan van enorme spinnen te zijn