Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Zo verandert je lichaam als je 31 dagen geen alcohol drinkt 

31 dagen geen alcohol Dry January
Beeld: Pexels

Als je hoopt om af te vallen, je mentaliteit en geheugen te verbeteren, of zelfs beter te slapen in 2024, dan is deelname aan “Dry January” misschien wel het beste voor je. De populaire soberheidsuitdaging heeft namelijk een aantal verbluffende gezondheidsvoordelen op lange termijn, zelfs als je het maar 31 dagen geen alcohol drinkt, is de kans groot dat je de gezonde gewoonte volhoudt. 

Studie 

Uit een studie van de Universiteit van Sussex is gebleken dat deelname aan “Dry January” aanzienlijke voordelen heeft, zelfs als je het niet de hele maand volhoudt. Het is zeker het proberen waard. Volgens het onderzoek van de Universiteit van Sussex, geleid door psycholoog Dr. Richard de Visser, dronken mensen die deelnamen aan Dry January in augustus daaropvolgend nog steeds minder. En zelfs als je op de eerste dag van februari toch weer afhaakt, zijn er nog steeds enkele indrukwekkende gezondheidsvoordelen die vrijwel onmiddellijk merkbaar zijn. 

31 dagen geen alcohol Dry January
Beeld: Pexels

De voordelen als je 31 dagen geen alcohol drinkt

Volgens Alcohol Change UK zult u alleen al in de eerste week aanzienlijke veranderingen merken, van een toename van uw energieniveau en concentratievermogen tot een betere slaapkwaliteit. Mensen verwijzen vaak naar week twee als de ‘mist die optrekt’, wanneer je plotseling helderder gaat denken. Je zult je ook veel bewuster worden van je hydratatieniveau, omdat je je meer bewust wordt van hoeveel water je lichaam nodig heeft. In week twee zul je ook minder last hebben van brandend maagzuur. In de derde week ben je al over de helft en je zult het ook merken. Dan zul je een beetje gewichtsverlies merken, vooral als je van plan bent in januari naar de sportschool te gaan. Er zitten ongeveer 200 calorieën in een pint bier, en gemiddeld 142 calorieën in een glas wijn, daarom merk je misschien dat je jeans rond dit punt wat losser gaan zitten. En tot slot, in week vier zijn jouw bloeddruk en cholesterol waarschijnlijk gedaald, en jouw risico op diabetes type 2 begint te dalen. 

31 dagen geen alcohol Dry January
Beeld: Pexels

Gezonder en gelukkiger 

Dr. Richard Piper, CEO van Alcohol Change UK, zei: “Simpel gezegd kan Dry January levens veranderen. We horen dagelijks van mensen die met Dry January hun drankgebruik onder controle hebben gekregen en zich daardoor gezonder en gelukkiger voelen. Velen van ons kennen de gezondheidsrisico’s van alcohol, zeven vormen van kanker, leverziekten, geestelijke gezondheidsproblemen, maar we zijn ons er vaak niet van bewust dat minder drinken ook meer directe voordelen heeft.” 

31 dagen geen alcohol
Beeld: Pexels

Check ook: Zo vaak worden we gemiddeld dronken in ons leven – SGXL.NL