Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Vanaf volgende week tank je speciale ‘zomerbenzine’

zomerbenzine
Beeld: Pexels Engin Akyurt

Benzine is een alledaags product dat we allemaal regelmatig gebruiken, maar weinigen van ons weten het volledige verhaal achter de verschillen tussen winter- en zomerbenzine. De grappen over knipperlichtvloeistof en zomerlucht voor banden klinken misschien als een verzinsel, maar het blijkt dat winter- en zomerbenzine wel degelijk bestaan.

Butaan toegevoegd aan benzine

Volgens de Nederlandse wet moeten tankstations van 1 mei tot en met 30 september benzine van ‘zomerkwaliteit’ leveren. In de winter wordt butaan aan de benzine toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de benzine bij koude omstandigheden goed kan verdampen en ontbranden. Het butaniseren maakt de benzine voorspelbaar en zorgt ervoor dat deze zich in de zomer en winter hetzelfde gedraagt.

zomerbenzine
Beeld: Pexels Justus Menke

Duurdere ingrediënten

De verschillen tussen zomer- en winterbenzine hebben niet alleen te maken met de weersomstandigheden, maar ook met de samenstelling van de benzine en de prijzen. In de zomer wordt butaan vervangen door duurdere ingrediënten, wat de brandstofprijzen doet stijgen. Bovendien verandert het brandstofaanbod in de Verenigde Staten tweemaal per jaar, wat kan leiden tot verstoringen in de gasaanvoer en een rol speelt bij de stijging van de brandstofprijzen in de zomer.

Onvolledige verbranding

Een ander belangrijk verschil tussen winter- en zomerbenzine is de Reid Vapor Pressure (RVP). Winterbenzine heeft een hogere RVP dan zomerbenzine, wat betekent dat het sneller verdampt bij lagere temperaturen. Dit helpt bij het soepel starten en draaien van de motor tijdens de koudere maanden. Daarentegen kunnen brandstoffen met een hogere RVP in de zomer snel verdampen, wat leidt tot onvolledige verbranding en schadelijke uitstoot.

Check ook: