“Hey mam, ik heb een nieuw nummer en telefoon, de oude kun je weg doen. Wil je me helpen?” Deze woorden werken steeds meer dan een rode lap op een stier en dan hebben we het dus over WhatsApp-oplichters. Dit keer laten we een gesprek zien van een WhatsApp-oplichter woedend is nadat hij doorheeft dat zijn tijd is verspild. De slachtofferrol is omgekeerd, en de oplichter blijft gefrustreerd achter, zonder zijn beoogde prooi.
Koekje van eigen deeg
Het klinkt als een verhaal uit een sprookje: een WhatsApp-oplichter die uiteindelijk zijn verdiende loon krijgt. In dit opmerkelijke verhaal staat een nepzoon centraal, die tijdens een oplichtingsgesprek een onverwachte wending meemaakt. Halverwege het gesprek staat niemand minder dan Winston Gerschtanowitz ineens voor de deur met een geldprijs. Het resultaat? Een onvergetelijke afloop die de WhatsApp-oplichter nooit had zien aankomen.
Oplichters
Oplichters zijn vaak meesters in het creëren van een schijnbare vertrouwensband, waarbij ze je laten geloven dat ze werkelijk je dochter, broer, of een goede vriend zijn. Ze benaderen je via berichten over je kinderen, werk, of recente gebeurtenissen, waarbij ze informatie gebruiken die ze online hebben gevonden. Of het nu gaat om gegevens van een Marktplaatsverkoop, Facebook, of bijvoorbeeld LinkedIn, oplichters weten deze informatie handig in te zetten om hun bedrieglijke plannen te versterken en slachtoffers te misleiden.
Voorkom erger, onderneem actie
- Breng je bank op de hoogte
Neem contact op met je bank als je vermoedt dat er iets niet goed gaat. Misschien kan de overboeking worden geannuleerd of kan het bedrag worden teruggestort. - Verzamel bewijs
Maak kopieën van je bankafschriften en leg alle communicatie vast die je via WhatsApp had met de dader. - Doe online aangifte
Doe aangifte als je slachtoffer bent van WhatsApp-oplichting. Met je aangifte kan de politie de dader proberen te vinden.
Bekijk hier het heel gesprek:
Check ook: