Stel je voor, je bent net lekker op dreef met je fitness routine en dan, bam! Een hogere rekening aan het eind van de maand. Ja, je hoort het goed: de prijzen voor fitnessabonnementen gaan flink omhoog. Waarom? Een verse BTW-verhoging gooit roet in het eten. In dit artikel duiken we in de gevolgen van deze verandering, die zowel je portemonnee als je motivatie kan treffen. Lachend naar de sportschool? Misschien niet meer!
BTW-verhoging en de Nederlandse Fitnesswereld
Het nieuwe kabinet heeft besloten de btw op sportdiensten te verhogen van 9 procent naar 21. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 600 euro per jaar betaald voor een sportschool abonnement, je vanaf nu 672 euro kwijt bent. Deze maatregel treft sportscholen, zwembaden en andere commerciële sportaanbieders hard. Waar je voorheen met een voldaan gevoel de sportschool uitliep, zorgt de nieuwe rekening nu mogelijk voor een flinke dosis extra zweet. Niet alleen de sporadische sporter, maar vooral miljoenen trouwe fitnessliefhebbers zullen dit in hun portemonnee voelen. De directeur van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) geeft aan dat 500.000 Nederlanders mogelijk hun lidmaatschap stopzetten als gevolg van deze prijsstijging.
Een gezonde samenleving onder druk
De btw-verhoging lijkt haaks te staan op de doelstelling van de regering om de gezondheidskosten te drukken door middel van meer beweging. Met deze stap wordt de toegang tot een van de belangrijkste middelen voor een gezonder leven juist bemoeilijkt. Veel sportscholen draaien al op dunne marges en deze btw-stijging kan hen verder in de problemen brengen. Een omzetdaling van miljoenen euro’s dreigt, wat zelfs kan leiden tot het sluiten van faciliteiten. Dit betekent minder keuze en mogelijk langere reistijden voor veel sporters.
Wordt sporten een luxe?
Onderzoek suggereert dat vooral de financieel beter gestelden profiteren van de lagere btw-tarieven. Met de nieuwe verhoging wordt sporten mogelijk een luxe die minder toegankelijk is voor mensen met een kleinere portemonnee, wat indruist tegen de gedachte van gelijke kansen in gezondheid. Organisaties zoals NOC*NSF en de KNVB hebben hun zorgen geuit over deze “grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport”. Zij vrezen voor een afname in sportdeelname, wat de nationale gezondheid verder kan ondermijnen.
De verdediging van het kabinet
Het kabinet stelt dat de maatregel nodig is om de staatsfinanciën te stabiliseren. Echter, de timing en de manier waarop roepen vragen op over hun engagement voor een actieve, gezonde samenleving. Sporten en bewegen zijn essentieel voor een gezond leven. Deze BTW-verhoging kan echter een grote drempel opwerpen voor velen die willen beginnen of doorgaan met sporten. Het is een ontwikkeling die potentieel contraproductief is, zowel voor de individuele gezondheid als voor nationale gezondheidsdoelen.
De drempel naar binnen wordt steeds hoger
Terwijl de sportschooldeuren open blijven, wordt de drempel om binnen te stappen steeds hoger. Laten we hopen dat onze lachspieren niet het enige is wat we trainen als we denken aan de hogere kosten die ons te wachten staan. Met een beetje humor en veel doorzettingsvermogen vinden we misschien de weg naar een gezondere en betaalbare sporttoekomst.
Check ook:
Vreemdgaande echtgenoot pijnlijk ontmaskerd door fitness-app