Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Nederlanders boos om ‘viral stroopwafels in Edingburgh’: ‘My Dutch heart just broke’

Stroopwafel controverse
Beeld: TikTok

Wie had gedacht dat stroopwafels het middelpunt van een internationale stroopwafel controverse zouden worden? Zeker, Nederland staat bekend om deze heerlijke, plakkerige lekkernij, maar recentelijk is er wat rumoer ontstaan dat zelfs de nuchtere Nederlanders hun wafels laat opentrekken. Het blijkt dat de Schotten de stroopwafel hebben omarmd—en hoe! Volgens de laatste filmpjes op TikTok claimen ze zelfs dat stroopwafels zo Schots zijn als doedelzakken. Ja, echt waar!

Wie steelt de show?

Stroopwafel controverse

Op social media doet een nieuwe trend de ronde waarbij Schotten pronken met stroopwafels alsof het een eigen Schotse uitvinding is. Dit heeft bij sommige Nederlanders voor nogal wat opschudding gezorgd. Zijn stroopwafels dan niet zo Nederlands als tulpen en klompen? Het is geen verrassing dat dit nieuws bij sommigen in het verkeerde keelgat is geschoten. De reacties variëren van humoristisch tot ronduit verontwaardigd. Nederlanders staan bekend om hun directheid en dat is in deze stroopwafel controverse niet anders.

Stroopwafel controverse

Is dit een geval van culinaire toe-eigening of gewoon een geval van culturele uitwisseling? De lijn kan dun zijn, maar één ding is zeker: de stroopwafel is hot, letterlijk en figuurlijk! Volgens sommige Schotten zijn stroopwafels net zo Schots als de doedelzak—een bewering die zeker wenkbrauwen doet fronsen. Deze claim heeft op sociale media geleid tot een stortvloed aan memes, grappen en, jawel, zelfs wat culinaire xenofobie. Het is ironisch: iets zo typisch Nederlands dat wordt omarmd door een ander land. Maar moeten we dit zien als vleierij of toch als een stap te ver?

stroopwafels
Stroopwafel controverse
Stroopwafel controverse
Stroopwafel controverse

Wat betekent dit voor stroopwafel liefhebbers?

Dit verhitte debat heeft misschien wel een zilveren randje: meer aandacht voor stroopwafels wereldwijd. En laten we eerlijk zijn, of je nu Nederlands, Schots of van een andere nationaliteit bent, een goede stroopwafel op een warme kop thee of koffie blijft een ongeëvenaarde traktatie.

Nederlanders mogen dan hun wafel trekken, maar één ding is zeker: de stroopwafel verovert harten over de hele wereld. En zeg nou zelf, is gedeelde zoetheid niet de beste soort zoetheid? Zonder twijfel blijft de stroopwafel controverse een fascinerend voorbeeld van hoe globalisering de grenzen van culinaire eigendom kan vervagen.

In deze stroopwafel controverse, of het nu gaat om toe-eigening of waardering, het is duidelijk dat stroopwafels meer zijn dan alleen een snack; ze zijn een symbool geworden van culturele uitwisseling en discussie.

Stroopwafel controverse
Beeld: Pexels grooveland

Zo maak je je eigen stroopwafel:

Check ook:

You May Also Like