Het is 08:42 op een doodnormale doordeweekse ochtend wanneer de gemiddelde puberzoon de grote ontdekking doet: er is alleen “stom brood” in huis. En niet zomaar stom brood, nee, het is dat ondoorgrondelijke, knoertharde, tandenbrekende desembrood waar elke puber spontaan zijn lust voor het leven bij verliest. De moeder is op werk, papa is natuurlijk al lang vertrokken, en daar zit hij dan. Hunkerend naar een boterham, maar helaas – het leven geeft hem weer citroenen. Of in dit geval: Desembrood.
Puberzoon boos op moeder
Het begint allemaal met de onheilspellende boodschap: “Ik wil ontbijt, maar er is alleen stom brood”. Wat is stom brood, vraag je je af? Nou, volgens de puberzoon is dit volkoren desembrood, het type waar je wellicht in een vorige eeuw huizen mee had kunnen bouwen. Het soort brood dat geen genade kent en vooral niet geschikt is voor de tere zieltjes van pubers die gewend zijn aan luchtige witte boterhammen die bijna oplossen in hun mond.
Een volstrekt normale vraag
Terwijl moeder probeert te doen alsof dit een volstrekt normale vraag is voor een jongen van zijn leeftijd, volgt er direct een opsomming van ingrediënten die net zo goed een oud Egyptisch recept voor bakstenen zou kunnen zijn. Volkoren TARWEMEEL, TARWE desem, en oh ja, gejodeerd zout. Klinkt als een feestje, toch?
“Het is heel hard”
De puberzoon kan er niet om lachen. “Ik ga dat niet weg krijgen met mijn droge bek”, klaagt hij, terwijl hij zichzelf waarschijnlijk al ziet worstelen met elke hap. Tja, wie heeft er ook water nodig als je een puber bent en de wereld vergaat omdat het brood niet naar wens is? En als het er dan eindelijk uitkomt, klinkt het alsof hij zijn levenswerk heeft beschreven: “Het is letterlijk niet te eten. Ik heb net denk ik mijn tand gebroken op de korst.”
“Niet zo aanstellen”
Hier krijgt moeder eindelijk genoeg van de drama. Ze probeert nog vriendelijk te blijven met een simpele, maar doeltreffende opmerking: “Niet zo aanstellen, het is lekker en gezond.” Maar de puberzoon is niet overtuigd, en hij heeft waarschijnlijk al een afspraak ingepland met de tandarts voor een spoedoperatie.
Innovatieve oplossingen: “Dakpannen van brood”
De dag gaat verder, maar de puberzoon blijft maar terugkomen op het onderwerp. Hij is inmiddels zo gefrustreerd dat hij besluit dat het tijd is om dit desembrood een nieuwe bestemming te geven. Want waarom het eten als je het ook kunt gebruiken als gereedschap? “Ik heb het brood in de gereedschapskist gelegd,” zegt hij. Tja, als de hamer het niet doet, dan maar de desembroodkorst, toch?
De creativiteit van de puberzoon
Maar het houdt daar niet op. De creativiteit van de puberzoon kent geen grenzen. “Ik bewaar nog een paar sneetjes voor als er weer storm komt en de dakpannen eraf waaien,” suggereert hij. Misschien zien we binnenkort wel een nieuwe trend ontstaan in de bouwindustrie: duurzame dakpannen gemaakt van volkoren desembrood!
Rico Verhoeven en het kaasplakje
En dan, als je denkt dat de puberale genialiteit zijn hoogtepunt heeft bereikt, komt de klapper van de dag: “Ik heb er een plakje kaas op gelegd, Rico Verhoeven komt het zo dubbelvouwen.” De gedachte alleen al, dat MMA-kampioen Rico Verhoeven persoonlijk langs moet komen om een broodje desembrood met kaas te vouwen, omdat het zo stevig is dat geen normale sterveling dat voor elkaar krijgt, is een briljant staaltje puberhumor.
Koop je eigen brood maar
De finale? De puberzoon wordt vriendelijk, maar duidelijk door zijn moeder geïnformeerd dat hij vanaf nu zijn eigen brood mag kopen. Het ultieme puber-dilemma: wil je de vrijheid om je eigen keuzes te maken, of blijf je toch maar klagen over het desembrood dat in huis ligt? Eén ding is zeker, de puberzoon heeft in ieder geval genoeg brood om nog een tijdje zijn eigen mini-bouwprojecten uit te voeren.
Wat goede grappen op de vroege ochtend
Dus, voor alle moeders die worstelen met pubers en hun eeuwige ontevredenheid over het ontbijt: geef ze gewoon desembrood. Wie weet ontdek je dat je een kleine architect in huis hebt, klaar om de dakpannen van de toekomst te ontwerpen. Of, als het echt tegenzit, krijg je tenminste wat goede grappen op de vroege ochtend.
Check ook:
14-jarige puber vindt soep opwarmen moeilijk: “Ik eet wel tomaten”