Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Man die teveel sojasaus consumeerde beleeft huiveringwekkende ervaring

Man die teveel sojasaus consumeerde beleeft huiveringwekkende ervaring
Beeld: Pixabay

We hebben allemaal wel een favoriete saus die we overal op doen, omdat een klein scheutje een gerecht enorm kan verrijken. Maar als jouw favoriet sojasaus is, wees dan voorzichtig met hoeveel je gebruikt. Te veel sojasaus kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Ondanks de heerlijke umami-smaak, is het niet de moeite waard om je gezondheid te riskeren voor die perfecte hap. Zo dronk een 19-jarige Amerikaan in juni een kwart fles sojasaus op en raakte in shock.

Teveel sojasaus

Een 19-jarige man uit de VS slurpte een kwart van de sojasaus op naar verluidt als onderdeel van een inwijding om lid te worden van een studentenvereniging. Het verslag van het horrorincident in 2013 legt uit dat hij kort na het drinken van de sojasaus aanvallen kreeg en begon te schuimbekken en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Twee uur na het drinken van de populaire Chinese dip, zou de jonge knaap onophoudelijk met zijn tanden hebben geknarst, terwijl hij over het algemeen niet reageerde. Hij was niet in staat om te reageren op verbale commando’s en zijn armen waren stijf langs zijn zij geplaatst, aldus het rapport.

De patiënt werd behandeld door medici, die hem medicijnen tegen epileptische aanvallen toedienden in de hoop hem te stabiliseren, terwijl ze ook probeerden om ‘bruin materiaal met dunne strepen bloed’ uit zijn maag te zuigen met een slangetje dat uit zijn neus liep. Hij raakte in coma voordat artsen besloten dat hij moest worden overgebracht naar het University of Virginia Medical Center. Dr. David J Carlberg, die aan het werk was toen de patiënt werd binnengebracht, vertelde eerder aan LiveScience: “Hij reageerde op geen enkele stimulans die we hem gaven. Hij had wat clonus, wat gewoon verhoogde reflexen zijn. “Het is een teken dat het zenuwstelsel niet goed werkte.

Sojasaus
Beeld: Pexels

Het rapport

Volgens het rapport waren de natriumwaarden in het bloed van de tiener, die in het medisch centrum werden gemeten, de hoogste die ooit zijn gemeten bij een volwassene die op de een of andere manier hypernatremia, of zoutvergiftiging, overleefde. Deze aandoening, die tot levensbedreigende complicaties kan leiden als hij niet behandeld wordt, treedt op wanneer er te veel zout in het bloed zit en het in wezen een race tegen de klok is om het watertekort aan te vullen.

Sojasaus mag dan lekker zijn, maar het is ook echt giftig als je er te veel van neemt, want er zit ongeveer 900 milligram zout in één eetlepel van het spul, wat betekent dat te veel soja gelijk staat aan een serieuze hoeveelheid zout.Meer dan je lichaam aankan, en dat is precies wat er misging met deze jongeman. Snel denkende artsen gaven de student water met dextrose erin, in een poging om het natrium in zijn bloed te verdunnen en hem te laten plassen. Het lichaam van de tiener slokte zes hele liters infuusvloeistof op in slechts een half uur.

sojasaus
Beeld: Pexels

Ernstige risico

Uiteindelijk produceerde hij ook meer dan vier liter urine, waardoor de natriumconcentratie in zijn bloed eindelijk kon dalen na vijf uur suikerwater te hebben ingespoten. Hoewel er een ernstig risico bestond dat de 19-jarige blijvende neurologische problemen of hersenbeschadiging zou hebben, herstelde hij volgens de rapporten volledig. Na drie dagen ontwaakte hij op eigen kracht uit de coma en artsen zeiden dat hij een maand later weer naar school ging en dat hij het goed deed in zijn studie. Dr. Carlberg schrijft het wonderbaarlijke herstel van de jongen toe aan het snelle werk van de medici die zijn natriumniveau zo snel verlaagden.

Hij voegde eraan toe: “We waren agressiever dan eerder was gerapporteerd in termen van het terugbrengen van zijn natrium naar een veiliger bereik,” zeggende dat een langzamere aanpak in het verleden slechte of gemengde resultaten heeft gehad. Dus rustig aan met de sojasaus in de toekomst, jongens.

Check ook:

‘Zombie’-vlees kruipt bord af van geschrokken restaurantbezoeker


You May Also Like