Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit is hoeveel tien minuten onder de douche je kost

Dit kost tien minuten onder de douche in 2023
Beeld: Pexels Christa Grover & Karolina Grabowska

De dagelijkse douche is voor velen een ritueel. Sommigen zien het als een snelle manier om op te frissen, terwijl anderen er een moment van ontspanning en verwennerij in vinden. Of je nu ’s morgens wakker wordt met het gevoel van verkwikkende waterdruppels of ’s avonds je hoofd leegmaakt en de stress van de dag wegspoelt, het is een integraal onderdeel van veel routines. Maar heb je je ooit gerealiseerd hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft tijdens die verkwikkende tien minuten onder de douche

De prijs

Laten we even inzoomen op de details. Een gemiddelde Nederlander verbruikt maar liefst 128 l drinkwater per dag. Dit is aanzienlijk hoger dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen 50 liter voor een gezond leven. Van die 128 liter gaat 46,2 l, wat neerkomt op een flinke 36%, uitsluitend naar het douchen. Dat is behoorlijk wat, toch?  Laten we wat dieper duiken in de cijfers. Als je tien minuten onder de douche staat, gebruik je om en bij 80 l water. En om dat water aangenaam warm te krijgen, is er zo’n 0,6 kubieke meter gas voor nodig. Met een gasprijs van 1,45 euro per kubieke meter en een waterprijs van €1,24 per 1000 l, kost 10 minuten douchen je ongeveer €0,98. Verbaasd? Als je het uitsplitst, komt dat neer op bijna €6,- voor een volledig uur! Wanneer je iedere dag douchet, kan dit dus al snel over de 300 euro per jaar gaan. reken dus zelf maar uit wat dit voor een heel gezin kost.

Tien minuten douche
Beeld: Pexels Pixabay

Bewuster worden

Douchen is niet alleen een moment van verfrissing en opladen, maar het kan ook een aanslag zijn op je portemonnee. Overweeg dit: de doorsnee Nederlander doucht negen minuten per dag. Maar met wat efficiëntie (en minder wegdromen) kan je jezelf in slechts drie minuten helemaal opfrissen.  Het is wellicht tijd om bewuster te worden van ons water- en energieverbruik. Dit is niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor onze planeet. Er zijn tal van manieren om bij te dragen, zoals het investeren in een douchekop dat water bespaart of het overwegen van een regenton voor je tuin. Of probeer eens een iets koelere douche – het kan echt een verschil maken. Al deze kleine veranderingen kunnen bijdragen aan een lagere energie- en waterrekening, en tegelijkertijd Moeder Aarde een beetje helpen.

Check ook: De voordelen van plassen onder de douche

Bron: welingelichtekringen.nl

You May Also Like