Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Fata Morgana mogelijk als volgende Efteling-attractie op de schop: ‘Clichébeeld van Arabische wereld’

Fata Morgana Efteling
Beeld: Efteling

De discussie rondom de Fata Morgana Efteling-attractie laait opnieuw op. De populaire boottocht uit 1986 wordt steeds vaker bekritiseerd om zijn weergave van het Midden-Oosten. Is het tijd dat de Fata Morgana Efteling zijn koers aanpast? Of blijft het een nostalgisch sprookje dat niet letterlijk genomen moet worden?

Toen en nu: een sprookjesstad vol stereotypen?

De Fata Morgana Efteling neemt bezoekers mee op een tocht door een fictieve ‘verboden stad’, geïnspireerd op de verhalen van 1001 Nacht. Met buikdanseressen, gevangenissen, marktkooplieden en schatkamers lijkt het op het eerste gezicht een betoverend avontuur. Maar volgens critici bevat de attractie een overdaad aan achterhaalde stereotypen.

Een Reddit-gebruiker uit Frankrijk trok recentelijk aan de bel. Zijn kritiek? De attractie zou racistische en denigrerende beelden bevatten die kwetsend zijn voor mensen met een Midden-Oosterse achtergrond. Arabische mannen worden volgens hem afgeschilderd als woest of crimineel, terwijl vrouwen enkel als verleidelijk of onderdanig in beeld komen. De Fata Morgana Efteling is in zijn ogen geen onschuldige fantasie, maar een beledigend cliché.

Fata Morgana Efteling
Beeld: Efteling

Reactie van de Efteling: “Geen letterlijke afspiegeling”

De Efteling heeft gereageerd op de ontstane commotie. Een woordvoerder gaf aan dat de Fata Morgana Efteling nooit bedoeld is als realistische weergave van het Midden-Oosten. “Het is geen letterlijke afspiegeling, maar een fantasiewereld geïnspireerd op sprookjes. De bedoeling is om een verhaal te vertellen dat gasten laat wegdromen.”

Toch erkent de Efteling dat deze verhalen in het verleden niet altijd inclusief zijn opgesteld. De woordvoerder benadrukt dat men tegenwoordig kritischer kijkt naar culturele representatie bij het ontwerpen van nieuwe attracties. “Wat vroeger normaal leek, kan nu als kwetsend worden ervaren. We moeten blijven luisteren naar onze gasten.”

Fata Morgana Efteling
Beeld: Efteling

Een bredere trend: verandering in het park

De Fata Morgana Efteling staat niet op zichzelf. Eerder werd al de omstreden attractie Monsieur Cannibale vervangen door een nieuw thema rond Sindbad de Zeeman. Ook Carnaval Festival kreeg een update waarbij stereotypen over Aziatische en Afrikaanse figuren werden aangepast. De aanpassing van de Fata Morgana Efteling lijkt daarom slechts een kwestie van tijd, zeker gezien het huidige maatschappelijke debat over representatie en inclusie.

Dat roept vragen op: hoever moet een park als de Efteling hierin meegaan? Moet elke culturele verwijzing worden herschreven? Of is het mogelijk om historische attracties in hun context te laten bestaan, terwijl er tegelijkertijd ruimte is voor dialoog?

Toekomst van Fata Morgana Efteling: vernieuwen of behouden?

De Fata Morgana Efteling is voor veel bezoekers een iconisch onderdeel van hun jeugd. Toch groeit het besef dat zelfs sprookjes kritisch bekeken moeten worden. De Efteling geeft aan onderzoek te doen en zich te laten adviseren door experts. “We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons park, en dat vereist soms moeilijke keuzes.”

Of de Fata Morgana Efteling in de toekomst aangepast zal worden, blijft nog even de vraag. Wel is duidelijk dat het park zich bewust is van de veranderende tijden en de noodzaak om met respect naar culturele representatie te kijken.

Wat vind jij? Moet de Efteling deze attractie behouden zoals hij is, of is het tijd voor een modernere versie van het sprookje?

Check ook:

You May Also Like