Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Kabinet wil drinkwatergebruik gaan terugdringen: ‘Extra betalen voor zwembadje vullen’

drinkwatergebruik
Beeld: Bestway

We gebruiken teveel water met z’n allen, daarom wil het kabinet het drinkwatergebruik in Nederland terugdringen. Om een dreigend tekort aan drinkwater te voorkomen, overweegt Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, huishoudens extra te laten betalen voor het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembadje in de zomer.

Onnodig drinkwatergebruik op piekmomenten

Hoewel een dergelijk ‘comforttarief’ wettelijk nog niet mogelijk is, wordt het gezien als een optie om onnodig drinkwatergebruik op piekmomenten tegen te gaan. Volgens Vitens-woordvoerder Rik Dogger is de druk op het drinkwaternet, vooral tijdens de steeds warmer wordende zomermaanden, aanzienlijk. Het bedrijf streeft naar bewuster omgaan met drinkwater en onderzoekt manieren om dit te stimuleren, waarbij het verhogen van de prijzen een optie is.

drinkwater
Beeld: Pexels Kampus Production

Hoger drinkwatertarief

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verricht momenteel onderzoek naar de beprijzing van drinkwater, en Vitens wacht de uitkomsten hiervan af. Het kabinet werkt samen met de waterbedrijven aan een nationaal plan om drinkwater te besparen, met als doel het waterverbruik per persoon per dag terug te brengen van 119 naar 100 liter. Minister Mark Harbers benadrukt echter dat er nog veel haken en ogen zitten aan een hoger drinkwatertarief, en dat het onderzoek naar de gevolgen van prijsmaatregelen voor het waterverbruik eerst moet worden afgerond.

Mogelijk tekort

Het RIVM waarschuwt dat er over zeven jaar mogelijk een tekort aan drinkwater kan zijn. Door de groei van de bevolking, de economie en de klimaatverandering zal de vraag naar drinkwater naar verwachting toenemen. Het kabinet wil het waterverbruik verminderen, met als doel om in 2035 het waterverbruik per persoon per dag te laten dalen van 130 naar 100 liter. Critici pleiten echter voor maatregelen gericht op de veeteelt, aangezien het grootste waterverbruik daar plaatsvindt.

Check ook: