Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Dit is de waarheid over festivalbier

Dit is de waarheid over festivalbier
Beeld: Pexels ELEVATE

Beeld je in: een zonovergoten festivalterrein, muziek die je tot in je tenen voelt en een verfrissend festivalbier in je hand. Klinkt perfect, nietwaar? Rondom dit biertje hangt echter een sluier van mysterie. Er gaan geruchten over ‘verdund bier’ op festivals. Is dit echt zo, of is het slechts een fabeltje? In dit artikel verkennen we de levendige wereld van festivalbier en weerleggen we de mythes. Ontdek de ware verhalen achter je bierglas!

Het Gerucht Ontstaan

Aan het begin van de jaren 2000 zag het concept ‘festivalbier’ het levenslicht. Tijdens een muziekevenement in een bekend stadion begonnen organisatoren te experimenteren met bier van een lager alcoholpercentage. Dit riep gemengde reacties op en al snel werd het woordje ‘festivalbier’ gangbaar. Maar wat betekent dit nu echt voor jouw festivalervaring?

Dit is wat je voor een festivalbiertje uit de bierautomaat kwijt bent
Beeld: Facebook Bernard Jansen

De Oorsprong van Festivalbier

Martine Bosch, expert op het gebied van Food & Beverages bij concertpromotor MOJO, bevestigt dat er geen verschil is tussen het bier dat op festivals wordt geschonken en het bier in je lokale kroeg. Bij grote festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole worden enorme tankwagens gebruikt die rechtstreeks van de brouwerij komen, gevuld met dertigduizend liter bier. Dit bevestigt dat het bier vers van de tap is, precies zoals in je favoriete café.

festivalbier
Beeld: Pixabay

Wat Zegt Onderzoek?

Twee jaren geleden hebben studenten in samenwerking met het Eindhovens Dagblad een experiment uitgevoerd. Ze namen twintig monsters van festivalbier mee naar het laboratorium voor een nauwkeurige analyse. Uitkomst? De alcoholpercentages van deze bieren kwamen overeen met die van standaard pils. Dit bewijst dat de verhalen over verdund bier niet ondersteund worden door wetenschappelijke data.

Waarom voel je je minder dronken op festivals?

Het is meer gerelateerd aan de omstandigheden en activiteiten dan met het bier zelf. Martine legt uit: “Op festivals ben je constant actief. Je wandelt van het ene naar het andere podium, drinkt af en toe iets fris en eet regelmatig wat. Dit maakt dat de alcohol minder impact heeft.” Dit verschil in activiteitsniveau vergeleken met een avond in een bar, waar je veel zit, verklaart waarom je je minder snel dronken voelt.

Mythe of Realiteit?

Uit uitgebreid onderzoek en gesprekken met experts blijkt dat het idee van verdund bier op festivals niet meer is dan een hardnekkige mythe. Festivalorganisatoren en brouwers zorgen voor dezelfde kwaliteit bier als je gewend bent, maar de unieke omstandigheden op een festival zorgen ervoor dat de alcohol anders wordt ervaren. Zo zie je maar: de mythe van festivalbier is definitief ontkracht! De volgende keer dat je op een festival bent en een biertje bestelt, kun je erop vertrouwen dat je krijgt wat je verwacht: een heerlijk, puur brouwsel. Laat je leiden door de muziek en geniet van het bier zonder zorgen. Proost op een festivalervaring zonder mythes!

Check ook:

Dit is wat je voor een festivalbiertje uit de bierautomaat kwijt bent

You May Also Like