Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Dit betaal je aan stroom als je een maand lang de kerstverlichting hebt aan staan

Beeld: Pixabay

Met de feestdagen in het vooruitzicht halen velen van ons hun kerstversieringen tevoorschijn, waaronder de sprankelende kerstverlichting. Het is een traditie die de sfeer in huis verhoogt, maar heb je je ooit afgevraagd wat het kost om die lichten een hele maand lang te laten branden? In deze tijd van het jaar is het niet ongebruikelijk om je huis te versieren met fonkelende lichtjes, maar het is ook belangrijk om te weten welke impact dit heeft op je energierekening. We gaan eens kijken naar wat je kunt verwachten qua stroomkosten als je een maand lang je kerstverlichting laat branden.

Dit kost het als de kerstverlichting een maand lang aan staat

De feestdagen zijn een magische tijd van het jaar, waarin we onze huizen versieren met twinkelende lichtjes en fonkelende decoraties om de sfeer van Kerstmis te creëren. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel stroom al die prachtige kerstverlichting eigenlijk verbruikt? Als je een kerstsnoer van 20 gloeilampjes, een schitterende kerstster, een lichtslang van 10 meter en een uitgebreid buitensnoer van 100 lampjes in huis hebt, dan is het goed om te weten dat je in een tijdsbestek van 30 dagen zo’n 170 kilowattuur aan stroom verbruikt.

Als je wilt berekenen wat het zou kosten om een maand lang je kerstverlichting aan te laten staan, kun je uitgaan van de gemiddelde energieprijs van oktober dit jaar, namelijk 33 cent per kilowattuur (kWh). Dit betekent dat het je ongeveer 56 euro zou kosten voor 30 dagen gebruik van de kerstverlichting. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel verlichting je gebruikt en voor hoe lang, omdat dit de uiteindelijke kosten kan beïnvloeden.

Deze berekening komt van Milieu Centraal en werpt een licht op het energieverbruik tijdens de feestdagen. Hoe zit het met jouw kerstverlichting?

Dit betaal je aan stroom als je een maand lang de kerstverlichting hebt aan staan
Beeld: Pixabay

Ledverlichting goedkoper

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er aanzienlijke energiebesparingen mogelijk zijn wanneer je kerstverlichting gebruikt in combinatie met een timer. Het uitzetten van de lampjes wanneer je niet aanwezig bent of wanneer je slaapt kan een aanzienlijke impact hebben. Bijvoorbeeld, als je de kerstverlichting slechts zes uur per dag laat branden dankzij zo’n timer, resulteert dit in een besparing van 120 kWh, wat met de huidige energietarieven overeenkomt met ongeveer 39 euro. Dit eenvoudige trucje kan dus niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Check ook:

You May Also Like