Connect with us

Hi, what are you looking for?

net binnen

Algeheel vuurwerkverbod gaat er tóch komen: mogelijk al dit jaar van kracht

vuurwerkverbod
Beeld: Pexels Designecologist

Een algeheel vuurwerkverbod lijkt er nu echt aan te komen. Voor het eerst is er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor een verbod op consumentenvuurwerk, zo meldt onder meer de NOS. Met name de koerswijzigingen van partijen als de VVD en NSC hebben het verschil gemaakt. Daarmee komt er een einde aan jarenlange discussies over de gevaren en overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het voorstel zou zelfs al tijdens de komende jaarwisseling van kracht kunnen worden, al is daar nog geen definitieve beslissing over genomen.

Wat houdt het vuurwerkverbod precies in?

Het vuurwerkverbod richt zich op het zwaardere consumentenvuurwerk, zoals siervuurwerk (categorie F2) dat bestaat uit cakes, fonteinen en sierpotten. Deze soorten worden het vaakst afgestoken door particulieren en veroorzaken jaarlijks veel overlast, verwondingen en schade. Lichtere soorten vuurwerk (categorie F1), zoals sterretjes en knalerwten, blijven vooralsnog wel toegestaan.

De eerste stap richting een vuurwerkverbod werd al in 2020 gezet, toen knalvuurwerk en losse vuurpijlen werden verboden. Nu wil de politiek ook een streep zetten door het resterende consumentenvuurwerk.

vuurwerkverbod

Waarom komt het vuurwerkverbod er nu wel?

De afgelopen jaarwisseling heeft het debat flink aangewakkerd. Er waren meer dan 8000 incidenten, waaronder geweld tegen politie en hulpverleners. In Rotterdam kwam een 14-jarige jongen om het leven door vuurwerk, en in Tiel overleed een 47-jarige man. Zulke tragische gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het veranderde sentiment in Den Haag.

NSC, dat eerder nog twijfelde, schaarde zich ditmaal achter het vuurwerkverbod. Kamerlid Nicolien van Vroonhoven gaf aan dat het risico voor hulpverleners te groot is geworden. Ook de VVD steunt het verbod, onder de voorwaarde dat er streng wordt opgetreden tegen illegaal vuurwerk en dat de handhaving goed geregeld wordt.

Compensatie voor vuurwerkbranche

Het vuurwerkverbod heeft uiteraard ook gevolgen voor ondernemers in de vuurwerkbranche. Daarom wordt er gewerkt aan een compensatieregeling. Staatssecretaris Vivianne Heijnen schat dat de compensatie tussen de 100 en 150 miljoen euro zal liggen als het verbod dit jaar nog ingaat. Mocht het pas volgend jaar worden ingevoerd, dan is er naar verwachting maximaal 50 miljoen euro nodig.

De branche zelf spreekt van veel hogere schade en eist een bedrag van bijna 900 miljoen euro, vanwege investeringen in opslag en voorraden. Of die claim realistisch is, moet nog blijken. Tegelijkertijd is er vanuit de politiek begrip voor de zorgen van vuurwerkverkopers.

Gemeenten steunen het verbod, maar maken zich zorgen

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten is positief over het landelijk vuurwerkverbod. Veel gemeenten hadden al lokale vuurwerkverboden ingesteld, maar liepen daarbij tegen problemen aan in de handhaving. Een landelijk verbod zou daar duidelijkheid in kunnen brengen.

Toch uiten gemeenten ook zorgen: ze vragen om duidelijke afspraken over handhaving, samenwerking met buurlanden en financiële ondersteuning voor de extra kosten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat het verbod alleen effectief is als het “handhaafbaar en uitvoerbaar” is.

Alternatieven en uitzonderingen

Om de feestelijke sfeer rond de jaarwisseling te behouden, wordt nagedacht over alternatieven. Zo zouden buurtverenigingen mogelijk nog kleine vuurwerkshows mogen organiseren, onder streng toezicht. Ook wordt gekeken naar het stimuleren van professionele vuurwerkshows, zoals dat in sommige grote steden al gebeurt.

Daarnaast blijft licht consumentenvuurwerk beschikbaar voor particulieren, zodat gezinnen met kinderen bijvoorbeeld nog sterretjes kunnen gebruiken. Op die manier probeert men een balans te vinden tussen veiligheid en traditie.

Wanneer gaat het vuurwerkverbod in?

Hoewel de meerderheid in de Tweede Kamer er is, moet het wetsvoorstel nog worden uitgewerkt en goedgekeurd. Politici hopen dat het vuurwerkverbod al tijdens de komende jaarwisseling kan gelden, maar dit hangt af van de snelheid van het wetgevingsproces, de praktische uitvoering en de afstemming met alle betrokken partijen.

Wordt het te kort dag, dan zou het verbod een jaar later worden ingevoerd. In beide scenario’s is duidelijk: het einde van het traditionele consumentenvuurwerk is in zicht.

vuurwerkverbod
Beeld: PExels Jobert Enamno

Einde in zicht voor consumentenvuurwerk?

Met brede politieke steun en groeiende maatschappelijke druk is het vuurwerkverbod dichterbij dan ooit. De combinatie van veiligheidsoverwegingen, maatschappelijke schade en overlast maakt dat consumentenvuurwerk op korte termijn grotendeels uit het straatbeeld zal verdwijnen.

Of dat dit jaar al gebeurt, is nog even afwachten. Maar dat het vuurwerkverbod eraan komt, lijkt nu zeker. De komende maanden zullen bepalend zijn voor de exacte invulling, timing en uitvoering van deze ingrijpende maatregel.

Check ook:

You May Also Like