Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Ouders woedend nadat basisschoolkinderen van groep drie wormen moeten eten

Wormen als snack? Basisschoolkinderen van groep drie proberen het uit
Beeld: Pixabay

Een recent schooluitje van groep drie van een basisschool in Den Haag naar Museon heeft voor flink wat opschudding gezorgd onder ouders. De verontwaardiging werd aangewakkerd doordat zesjarige kinderen tijdens dit uitje de kans kregen om wormen te proeven. Het ongebruikelijke onderdeel van het educatieve programma heeft tot verhitte discussies geleid over wat wel en niet geschikt is voor jonge basisschoolkinderen. Ouders, leerkrachten en de schoolleiding zijn verwikkeld in een debat over de vraag of dit soort ervaringen passend zijn voor kinderen in groep drie en wat de educatieve waarde ervan is. Dit incident werpt een licht op de verschillende opvattingen over onderwijsmethoden en de rol van hands-on ervaringen in het leerproces van jonge leerlingen.

 ”Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te eten!”

Een meisje uit de klas vertelde later thuis over het incident, wat leidde tot grote verontwaardiging bij haar ouders. De ouders besloten actie te ondernemen, namen contact op met het museum en brachten zelfs de Haagse politiek op de hoogte. Maar wat is er nou eigenlijk gebeurd?

Na ongeveer zeventig minuten eindigde het schooluitje en werd er een verrassende maaltijd geserveerd. De kinderen kregen de kans om buffalowormen van 0,5 tot 1 centimeter groot te proeven. Bovendien kregen ze een smakelijk recept mee naar huis, bestaande uit chocolademuffins met appel en wormen. Een van de ouders verklaarde: “Mijn dochtertje werd aangemoedigd om insecten te proeven. Het normaliseren van het eten van insecten staat haaks op onze levensbeschouwelijke overtuigingen.”

De ouders brachten ook religieuze bezwaren naar voren, waarbij ze benadrukten dat Joden, moslims en Hindoes geen insecten mogen eten volgens hun geloof. Ze waren van mening dat minderjarige kinderen sterk werden beïnvloed.

Wormen als snack? Basisschoolkinderen van groep drie proberen het uit
Beeld: Pixabay

Museon en Omniversum educatieve programma’s

Samen bieden Museon en Omniversum educatieve programma’s, tentoonstellingen en evenementen voor zowel kinderen als volwassenen. Ze streven ernaar om belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, milieu, en de diversiteit van culturen over te brengen aan het publiek. Een recent schooluitje van groep drie naar Museon-Omniversum veroorzaakte enige opschudding onder ouders, omdat de kinderen de kans kregen om insecten te proeven als onderdeel van een educatieve ervaring gericht op duurzaamheid en bewustwording.

Bekijk hier een video van een kindje die buffalowormen eet:

Check ook:

You May Also Like