Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschappers ontdekken 60 sterren waarop gigantische ‘alien energiecentrales’ te zien lijken te zijn

alien energie centrales
Beeld: Youtube HISTORY

Een onderzoek van vijf miljoen verre zonnestelsels, geholpen door ‘neurale netwerk’-algoritmen, heeft 60 sterren ontdekt die omringd lijken te zijn door gigantische ‘alien energiecentrales’.

Gigantische alien energiecentrales

Zeven van de sterren, zogenaamde M-dwergsterren die tussen de 60 procent en 8 procent van de grootte van onze zon zijn – hebben volgens de astronomen een onverwacht hoog infrarood ‘warmtesignaal’ afgegeven. Natuurlijke en beter begrepen ‘verschijnselen’ in de ruimte, zo melden ze in hun nieuwe studie, ‘kunnen de waargenomen overtollige infraroodstraling niet eenvoudig verklaren’. Sinds theoretisch natuurkundige Freeman Dyson in 1960 in Princeton voor het eerst met het idee kwam, hebben astrofysici gespeculeerd dat geavanceerde buitenaardsen misschien wel enorme zonne-energiecollectoren hebben gebouwd rond een ster of meer.

Terwijl ze hun ruimtevarende ET-beschavingen van energie voorzagen, zouden deze hypothetische ‘Dyson-sferen’ zichzelf openbaren door meer hitte uit te stralen dan normaal, aldus de natuurkundige. Astrofysici en planeetwetenschappers noemen ‘Dyson-sferen’ en andere concepten zoals deze ’technosignaturen’, of eenvoudigweg tekenen van technologie in het heelal. Technosignaturen kunnen variëren van deze ongelooflijke prestaties van engineering tot meer bescheiden tekenen, zoals technologisch gemaakte vervuiling – waaronder stikstofdioxidegas uit verbrandingsgassen of de chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) die jaren geleden de ozonlaag op aarde bedreigden, beide detecteerbaar met telescopen op lichtjaren afstand.

Gigantische alien energiecentrales
Beeld: Pixabay

Verre ‘Dyson-sfeer

Twee teams van astronomen, onder leiding van Matías Suazo van de Universiteit van Uppsala in Zweden en Gaby Contardo van de International School for Advanced Studies in Italië, hebben de nieuwste jacht geopend op de opvallende infraroodgegevens die een verre ‘Dyson-sfeer’ zouden kunnen onthullen. De onderzoekers voegden gegevens samen van de Gaia-satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie, de ruimtetelescoop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) en de infraroodtelescoop MASS2 op de grond. Hoewel er andere verklaringen kunnen zijn voor de overtollige infraroodsignaturen die ze hebben gevonden, merkte Suazo op: “De meest fascinerende verklaring zou een echte Dyson-bol kunnen zijn.

Suazo’s groep in Zweden stelde vast dat zeven rode M-dwergsterren, elk niet verder dan 900 lichtjaar van de aarde, wel 60 keer meer infraroodwarmte leken te produceren dan op basis van hun grootte verwacht zou worden. Voor elke rode dwergster berekenden ze hoeveel van zijn straling zou moeten worden tegengehouden door een mogelijk energie-opvangende tech om de gemeten verhouding tussen infrarode warmte en zichtbaar licht te produceren. De waarden varieerden van 3 procent tot 16 procent dekking voor de zeven ongebruikelijke sterren die ze identificeerden. Dit is niet zoals een solide omhulsel rond de ster,” zoals een lid van Suazo’s team, astrofysicus Jason Wright van de Pennsylvania State University, vertelde aan New Scientist.

alien energiecentrales
Beeld: Freepik

Sterren omringd door alien energiecentrales

Als deze sterren omringd blijken te zijn door ‘alien energiecentrales’, met andere woorden, dan zijn ze waarschijnlijk een variant op de allesomvattende Dyson-bol die een ‘Dyson-zwerm’ wordt genoemd. Zo’n zwerm zou de vorm kunnen hebben van een grote vloot satellieten die rond deze sterren cirkelen om energie te verzamelen. Aanvullende analyses zijn zeker nodig om de ware aard van deze bronnen te onthullen,” schreef het team in hun studie, die deze maand werd gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. De bevindingen van Contardo’s groep in Italië waren breder en maakten gebruik van een ander machine-learning computermodel om te zoeken naar infrarode ’technosignaturen’ van Dyson-sferen, gedeeltelijke sferen of zwermen.

Zij identificeerden 53 kandidaten, waaronder vreemde infraroodwarmte rond een paar grotere zonachtige sterren, op een afstand die verder reikte dan de kandidaatsterren van Suazo’s team: tot wel 6500 lichtjaar van de aarde. Een paar van die objecten lijken jonge sterren te zijn,” erkende Contardo’s groep in hun studie; de jonge sterren zouden waarschijnlijk infrarood projecteren, terwijl ze wolken van puin en nog niet volledig gevormde planeten in hun eveneens jonge zonnestelsel verhitten.

Hoewel Contardo zei dat zowel de kandidaatsterren van haar groep als die van haar groep ‘interessant’ waren, gaf ze toe dat astronomen en andere wetenschappers ‘vervolgwaarnemingen nodig hebben om iets te bevestigen’. Suazo’s groep suggereerde dat optische spectroscopie een nuttige volgende stap zou zijn, een techniek die in het verleden al interessante oudere sterren heeft gescheiden van jongere sterren omgeven door puin en ‘proto-planeten’.

Check ook:

Britse astronaut beweert: ‘Binnen 5 jaar gaan we buitenaards leven vinden’

You May Also Like