Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Britse astronaut beweert: ‘Binnen 5 jaar gaan we buitenaards leven vinden’

Britse astronaut beweert: 'Binnen 5 jaar gaan we buitenaards leven vinden'
Beeld: YouTube & Pixabay

Majoor Tim Peake zegt dat er ‘absoluut’ buitenaards leven in het heelal is en voorspelt dat er binnen de komende vijf jaar buitenaards leven kan worden gevonden. De Britse astronaut, 52 jaar, denkt dat het heelal ‘wemelt van het leven’ maar dat de uitgestrektheid problemen kan opleveren als we ooit contact maken.

Buitenaards leven

De vader van twee kinderen uit Chichester, East Sussex, was de laatste Brit die de ruimte in ging toen hij in 2015 als astronaut van de European Space Agency naar het International Space Station (ISS) vloog. Deze week sprak hij over zijn wens om betrokken te zijn bij een maanmissie en zei hij ook dat hij graag betrokken zou zijn bij een reis naar Mars. In de podcast Travel Diaries werd Peake gevraagd of hij zich wandelende, pratende wezens of micro-organismen voorstelde. Ik denk beide. Ik denk dat lopend, pratend, bewust, intelligent leven veel zeldzamer zal zijn dan leven in het algemeen,’ zei hij.

Ik denk dat het heelal wemelt van het leven. Als je twijfelt aan de uitgestrektheid en de schaal van het heelal, ga dan maar eens googelen op de opnames die we nu krijgen van sterrenstelsels met de James Webb ruimtetelescoop. Ik bedoel, honderden miljarden sterren in ons eigen melkwegstelsel, dat is heel gemiddeld. We denken dat het wel twee biljoen sterrenstelsels kunnen zijn, elk met een paar honderd miljard sterren.

Buitenaards leven
Beeld: Unsplash

Verbijsterend

Hij zei dat de schaal van het heelal ‘verbijsterend’ was en dat we leren dat water overal veel voorkomt. Peake zei: “Water komt overal in ons eigen zonnestelsel voor, laat staan in het heelal. We weten dat er duizenden planeten zijn, zelfs in onze lokale omgeving rond sterren die we nu observeren. Deze planeten hebben de neiging om hetzelfde patroon te vormen als ons zonnestelsel: rotsachtige planeten dicht bij de ster, reusachtige gasplaneten verder weg. En de meest voorkomende sterren, die rode dwergen zijn en geen gele dwergen zoals onze zon, branden triljoenen jaren en dus is er veel meer tijd voor leven om zich te ontwikkelen op een planeet die rond een rode ster draait.

Hij gelooft dat er ‘leven is als overal’ en deed een gewaagde voorspelling dat we ’tekenen van kleine, microbiële bacteriële levensvormen zouden kunnen vinden binnen de volgende mogelijke vijf, 10, 15 jaar’. We zien nu al potentiële bio signaturen in de atmosferen van planeten in onze nabije omgeving, wat echt opwindend zal zijn’, zei hij. Intelligent leven, ja – ik denk dat er intelligent leven is. ‘Het probleem is de uitgestrektheid van het heelal, alleen al de schalen waar we het over hebben, zullen we ooit contact maken?’

Peake onthulde in oktober dat hij met pensioen zou gaan om de eerste Britse astronautenmissie te leiden. Hij zal de bemanning van vier personen leiden op een project van 200 miljoen pond naar het internationale ruimtestation. De missie wordt gefinancierd door Axiom.

Check ook:

NASA doet veelbelovende ontdekking op Mars: Zijn we buitenaards leven op op het spoor?