Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschappers waarschuwen aarde nadat de zon krachtigste zonnevlam in decennium heeft uitgestoten

Wetenschappers waarschuwen aarde nadat de zon krachtigste zonnevlam in decennium heeft uitgestoten
Beeld: Unsplash

Nadat miljoenen van ons het voorrecht hadden om het noorderlicht in het Verenigd Koninkrijk en Europa te zien na de grootste zonnestorm in bijna twee decennia, is de zon nog niet klaar met haar recente wispelturigheid. Afgelopen vrijdagavond (10 mei) keek iedereen naar de hemel nadat een waarschuwing van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) aangaf dat een krachtigste zonnevlam de aarde naderde.

Krachtigste zonnevlam

En hoewel het risico bestond dat de zonnestorm een ravage zou aanrichten op de infrastructuur van de planeet, zorgde de extra waarschuwing dat het noorderlicht in een groot deel van Europa zichtbaar zou worden voor opwinding bij miljoenen mensen. Door foto’s van de kosmische gebeurtenis te delen op sociale media, kregen mensen in het hele Verenigd Koninkrijk een blik op de spectaculaire gebeurtenis waarvoor velen duizenden betalen om naar IJsland te gaan om het zelf mee te maken. Nou, de zon ‘is nog niet klaar’, zo zegt NOAA.

In een update op dinsdag (14 mei) onthulde het agentschap dat er een nieuwe zonne gebeurtenis is uitgebroken op het oppervlak van de zon, geclassificeerd als een X8.7-klasse vlam. In lekentaal betekent dit dat het de grootste gebeurtenis was in de huidige 11-jarige zonnecyclus van de zon. De explosie in de ruimte vond plaats op een plek op het oppervlak van de zon die 15 keer breder is dan de aarde. NOAA zegt dat de gebeurtenis ‘waarschijnlijk GEEN geomagnetische gevolgen voor de aarde zal hebben’, maar kan niet uitsluiten dat het problemen zal veroorzaken met radio blackouts over de hele wereld.

Krachtigste zonnevlam
Beeld: Unsplash

Het noorderlicht

Het noorderlicht van afgelopen weekend veroorzaakte GPS-problemen voor boeren in de Verenigde Staten. De zonnevlam volgt op de X5.8-klasse zonnevlam van afgelopen weekend en nog twee zonnevlammen op dinsdag. De enorme nieuwe zonnegebeurtenis vond plaats in een richting weg van de aarde, wat de belangrijkste reden is dat we waarschijnlijk geen herhaling van het noorderlicht zullen zien. Jim Wild, professor ruimtefysica aan de Lancaster University, vertelde aan Metro: “Het is onwaarschijnlijk dat zonnevlammen het noorderlicht zullen veroorzaken.

“Het noorderlicht van afgelopen weekend werd veroorzaakt door uitbarstingen van zonnemateriaal, coronale massa-ejecties genaamd, die het magnetische veld van de aarde troffen. “Zonnevlammen en coronale massa-ejecties vinden vaak tegelijkertijd plaats, maar de zonnevlam van gisteren lanceerde geen coronale massa-ejecties in de richting van de aarde.” Ravindra Desai, assistent-professor natuurkunde aan de Universiteit van Warwick, zei dat de zonne gebeurtenis ‘nog steeds de aarde kan bereiken en radio black-outs en schade aan satellieten kan veroorzaken’. Het kan nog twee weken doorgaan en dan wordt het weer recht op de aarde gericht.

“Dus over twee weken is er een verhoogde kans op nog meer grote geomagnetische stormen en poollicht boven het Verenigd Koninkrijk,” zei Dr. Desai. De huidige periode van activiteit op het oppervlak van de zon wordt een periode genoemd waarin het zonnemaximum nadert, aldus NASA. Het is een periode die bepalend kan zijn voor de toekomst van NASA’s plannen om astronauten naar Mars te sturen.

Check ook:

Enorme zonnestorm treft vandaag de Aarde: Experts waarschuwen voor internet storingen