Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschappers vinden ‘drijvend goud’ ter waarde van €500.000 in dode walvis

Beeld: Tiwtter/Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Op het strand van het Canarische eiland La Palma heeft zich een opmerkelijke ontdekking voorgedaan: een dode walvis is aangespoeld. Wat echter niemand had kunnen voorzien, is dat deze walvis een substantiële rijkdom met zich meedroeg in zijn binnenste. Wetenschappers staan voor een raadsel terwijl ze proberen te begrijpen hoe deze ‘drijvende goudschat’ zich in het lichaam van de walvis heeft verzameld.

Het onverwachte fortuin

De één zijn rommel is de schat van de ander, maar in dit geval is het een fortuin, want wetenschappers hebben ‘drijvend goud’ ter waarde van een verbijsterende £425.000 gevonden in het enorme karkas. Hoewel het een iets meer veeleisende lijkschouwing was, is het duidelijk dat het harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen gezien de enorme waarde die verborgen lag in de walvis, zij het op een enigszins vreemde locatie. Antonio Fernández Rodríguez, hoofd van het instituut voor diergezondheid en voedselveiligheid aan de Universiteit van Las Palmas, was vastbesloten om de doodsoorzaak van de potvis te achterhalen.

Beeld: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Grondige lijkschouwing

Terwijl de autoriteiten aanvankelijk niet helemaal zeker waren hoe de 13 meter lange walvis vorige maand aanspoelde op het strand van Nogales, wist Rodríguez al snel het mysterie te ontrafelen. Nadat hij een probleem met de spijsvertering van het zoogdier vermoedde, onderzocht de expert zijn dikke darm van dichtbij. En tot zijn verrassing vond Rodríguez een vrij hard object dat vastzat aan een deel van de darmen van de walvis. Daar waren wat onaangename mentale beelden – dat begrijp ik. ‘Ik haalde een steen tevoorschijn van ongeveer 50-60 cm in diameter en met een gewicht van 9,5 kg, zei hij. ‘Toen ik de steen ontleedde en verwijderde, draaide ik me om en keken mensen op het strand me verbaasd aan, maar op dat moment begreep ik waar de oorsprong van de infectie vandaan kwam’. Rodríguez vervolgde: ‘De golven spoelden over de walvis heen. ‘Iedereen keek toe toen ik terugkwam op het strand, maar ze wisten niet dat ik ambergris in mijn handen had’.

Als je het niet weet, legde hij uit, is ambergris een uiterst zeldzame stof – zo zeldzaam dat het al eeuwenlang ‘drijvend goud’ wordt genoemd vanwege het gebruik ervan door parfumeurs over de hele wereld. Het wordt beschouwd als een waardevol bezit voor degenen in de parfumindustrie – de 9,5 kg klomp die Rodríguez had ontdekt, had een waarde van ongeveer €500.000 (ongeveer £425.000). Niet slecht, zeker niet na het wroeten in de diepten van de darmen van een walvis. En nu, het antwoord op de vraag die jullie allemaal bezighoudt – hoe ruikt ambergris eigenlijk?

Ambergris

Nou, geloof het of niet, de stof – die wordt geproduceerd uit de opgebouwde resten van onverteerde inktvis en zeekatten die zijn uitgebraakt – heeft een houtachtige geur. Denk aan sandelhout – maar dan uit de zee. De onderzoeker ontdekte dat het de scepsis was, veroorzaakt door ambergris, die uiteindelijk de walvis heeft gedood.

Het instituut is nu op zoek naar een koper voor het ‘drijvend goud’, in de hoop dat de opbrengst kan bijdragen aan de hulpverlening aan slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op La Palma in 2021, die voor meer dan €800 miljoen (ongeveer £685 miljoen) aan schade heeft veroorzaakt.

Beeld: Wikipedia

“De wetgeving is in elk land anders”, zei Rodríguez. “In ons geval hoop ik dat het geld naar het eiland La Palma gaat, waar de walvis is aangespoeld en gestorven.”

Check ook: Mysterieus zeemonster aangespoeld op Indonesisch strand

Bron: Ladbible

You May Also Like