Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschapper waarschuwt dat krachtigere zonne-uitbarstingen de aarde kunnen raken in 2025

Wetenschapper waarschuwt dat krachtigere zonne-uitbarstingen de aarde kunnen raken in 2025
Beeld: Freepik

Terwijl de aarde er grotendeels in slaagde om de zware zonnestorm van afgelopen weekend te doorstaan, hebben experts gewaarschuwd dat steeds krachtigere zonne- uitbarstingen tot 2025 kunnen blijven toeslaan.

Krachtigere zonne-uitbarstingen

Een astrofysicus van Harvard vertelde DailyMail.com dat de zon haar ‘zonnemaximum’ nog niet heeft bereikt, het meest energierijke punt van haar terugkerende, 11-jarige zonnecyclus, waarin grotere turbulentie de totale energieproductie van de zon verhoogt. Dat ‘maximum’ zal volgend jaar in het heetst van de zomer worden bereikt: Juli 2025. Jonathan McDowell aan DailyMail.com. De ‘extreme (G5) geomagnetische omstandigheden’ van de zonnestorm van afgelopen weekend werden veroorzaakt door een verstoring op het oppervlak van de zon, een ‘zonnevlek’, die groter was dan de zonnestoring die de beruchte Carrington gebeurtenis uit 1859 veroorzaakte.

De Carrington zonnestorm zette telegraafkabels in brand, verbrak wereldwijd de communicatie en verstoorde zelfs het kompas van schepen – en ruimteweerexperts verwachten dat een directe klap van de grotere zonnestormen die binnenkort komen, erger zou kunnen zijn. Het is absoluut een beangstigende tijd voor satellietexploitanten,” zei Dr. McDowell. Tijdens het ‘zonneminimum’ van 2019 was het aantal zichtbare zonnevlekken op het oppervlak van de zon in feite nul, maar bij het komende maximum in juli 2025 schat het Amerikaanse National Space Weather Prediction Center dat er wel 115 zonnevlekken kunnen zijn. Deze magnetisch dichte gebieden van turbulentie op het zonneoppervlak produceren zonnevlammen en krachtigere ‘coronal mass ejection’ (CME) uitbarstingen van plasma.

Zonnecyslus

Hoewel de zonnecyclus van 11 jaar de totale straling van de zon slechts met een bedrieglijk kleine 0,1 procent verhoogt, is die overmaat zeer geconcentreerd in zonnevlekkenactiviteit. Deze toename van de 173.000 terawatt (triljoenen watt) aan zonne-energie die continu op aarde valt, heeft satellieten ontregeld, radiocommunicatie verduisterd en het elektriciteitsnet verstoord. Maar zelfs vóór de meest hectische fase van volgend jaar, waarin de aarde gemakkelijk in de vuurlinie van meerdere zonnevlekken kan komen te liggen, is er op dit moment nog steeds sprake van voortdurende stress op de satellietinfrastructuur van de wereld – alleen al door de verhoogde straling van de zon nu deze het zonnemaximum nadert.

De afgelopen maanden was de luchtweerstand van de Hubble [Space Telescope], zelfs zonder zonnestormen, 10 keer zo groot als tijdens het zonneminimum,” vertelde Dr. McDowell aan DailyMail.com. Hoewel deze zonnestormen dramatisch zijn, zijn ze eigenlijk maar een deel van het verhaal voor satellieten,” legde hij uit. Deze hele periode van de komende jaren zal satellieten veel meer onder druk zetten dan het grootste deel van het voorgaande decennium. De geomagnetische zonnestorm G5 van afgelopen vrijdag verstoorde de satellieten van het Global Positioning System (GPS) van boeren en bracht plantmachines in het midwesten van de VS tot stilstand.

Krachtigere zonne-uitbarstingen
Beeld: Freepik

Orbitale astronomie platforms

Alle tractoren staan nu aan de uiteinden van het veld stil vanwege de zonnestorm”, vertelde een boer, Kevin Kenney, afgelopen weekend aan 404 Media. Geen GPS. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt”, vertelde Patrick O’Connor, die eigenaar is van een boerderij op ongeveer 90 minuten rijden ten zuiden van Minneapolis, aan de New York Times. Sommige gevolgen werden ook gevoeld door de orbitale astronomie platforms waar Dr. McDowell meer bekend mee is, maar hij vermoedt dat de grotere risico’s nog moeten komen. Het noorderlicht was prachtig, het was een grote storm, maar het was zeker niet de grootste storm ooit”, zei Dr. McDowell.

Toen energetische deeltjes van de zonnestorm dit weekend de bovenste atmosfeer van de aarde opwarmden, veroorzaakte de hitte een verdikking van de lucht – niet anders dan hoe lucht dikker aanvoelt in een sauna – waardoor ‘weerstand’ werd toegevoegd aan de baanbewegingen van satellieten. Sterrenkundigen ontdekten dat de Hubble ruimtetelescoop waarschijnlijk iets eerder aan het einde van zijn levenscyclus zal komen, dankzij de weerstand die door de zonnestorm is veroorzaakt.

Hoewel de Hubble relatief stabiel is in zijn baan, kan zijn pad worden gezien als een lange, spiralende ‘vrije val’, onvermijdelijk terug naar de aarde. Dr. McDowell zei dat de snelheid waarmee de baan van de Hubble telescoop afneemt, verdubbelde van 40 meter per dag naar 80 meter per dag als gevolg van de storm van afgelopen weekend. Je hebt meerdere invloeden,” vertelde Dr. McDowell aan DailyMail.com. Je hebt de toegenomen luchtweerstand. Je hebt verhoogde straling. Je hebt een verhoogd risico op elektrostatische ontladingen op je ruimteschip.

Check ook:

Enorme zonnestorm treft vandaag de Aarde: Experts waarschuwen voor internet storingen

You May Also Like