Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Verlamde man na politie-incident ontvangt schadevergoeding van €18 miljoen

Verlamde man na politie-incident ontvangt schadevergoeding van €18 miljoen
Beeld: YouTube ABC10

Een man die verlamd raakte nadat hij door politieagenten op de grond was gegooid, heeft een schadevergoeding van €18 miljoen ontvangen. Deze vergoeding is hem toegekend als compensatie voor het leed dat hem is aangedaan.

Schadevergoeding van €18 miljoen

De Californische oorlogsveteraan Gregory Gross ontving een van de grootste schikkingen in de geschiedenis van de staat nadat hij in april 2020 door politieagenten op de grond werd gegooid tijdens een verkeerscontrole. De politie had Gross beschuldigd van rijden onder invloed en het veroorzaken van een langzame aanrijding. Ze pasten ‘pijnbeheersingstechnieken’ op hem toe en toonden hun ongeloof toen hij hen vertelde ‘Ik kan niet ademen’ en ‘Ik kan mijn benen niet voelen’.

Schokkende beelden

Een video van het incident werd vrijgegeven door de advocaten van Gross nadat hij in 2022 een rechtszaak had aangespannen tegen het politiedepartement van Yuba City. Gross liep een gebroken nek op en moest na het incident twee operaties ondergaan om zijn wervelkolom te laten fuseren. Hij beweerde dat het toegepaste geweld door de politieagenten ervoor zorgde dat hij niet meer voor zichzelf kon zorgen of kon lopen, en dat hij voor de rest van zijn leven 24 uur verpleging nodig had. De politie heeft ingestemd met een schikking van ongeveer $20 miljoen. De advocaat van Gross, Moseley Collins, zei: “We zijn niet tegen de politie. We staan achter de politie, maar we zijn tegen politiegeweld wanneer het voorkomt.” Deze recente grote schikking volgt op een eerdere betaling van $24 miljoen door de staat aan de familie van een man die stierf in politiehechtenis nadat hij schreeuwde: “Ik kan niet ademen” terwijl agenten hem vasthielden om een bloedmonster af te nemen.

Reactie van Gregory Gross op schikking: ‘Ik ben blij dat er actie is ondernomen’

Als onderdeel van de overeengekomen schikking zal het bodycam-materiaal van de Yuba City-agenten willekeurig worden gecontroleerd en zal het politiedepartement incidenten waarbij geweld wordt gebruikt herzien. De politiechef van Yuba City, Brian Baker, bood op dinsdag (11 juli) zijn excuses aan aan Gross tijdens een persconferentie. Hij zei: ‘Je bent in mijn gedachten sinds deze tragedie mij ter ore kwam’. Op 12 april 2020 hebben we gefaald. En daarvoor, meneer Gross, spijt het me’. Gross zet zich in voor hervormingen en benadrukt het belang ervan om incidenten zoals deze in de toekomst te voorkomen. Hij heeft ook toegezegd $20.000 te doneren aan de California Peace Officers Memorial Foundation. Gross zei: ‘ik ben blij dat ze iets hebben gedaan en het serieus hebben genomen’. ‘Ik kon niet begrijpen hoe iemand in een machtspositie zo kon handelen en een medemens zo kon behandelen’. Zijn partner van 13 jaar, Deronda Harris, voegde eraan toe: “Het is fijn om eindelijk afsluiting te hebben.”

Op de beelden is te zien hoe de agenten de armen van Gross draaien en hem met geweld op een grasveld bij een ziekenhuis laten zitten.

Check ook: Man loopt in Wegmisbruikers lekker te schelden tegen politie

You May Also Like