Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

TikTokker over de rooie vanwege racistische pop van de Efteling

Racistische pop bij de Efteling laat TikTokker tranen met tuiten huilen
Beeld: YouTube Looopings

Stel je voor, je loopt door een rommelmarkt, op zoek naar iets unieks, iets dat echt opvalt. En dan, tussen de oude boeken en antieke vazen, vind je het perfecte item: een ‘racistische’ pop, afkomstig van de Efteling Nee, dit is geen grap. Welkom in de bizarre wereld van een TikTok-verzamelaar die een ware storm op internet veroorzaakte met haar ‘bijzondere’ collectie. Deze diepgravende analyse neemt je mee op een ironisch avontuur door de wereld van verzamelobjecten die de grenzen van het acceptabele flink oprekken.

Racistische poppen verzamelen

Er zijn hobby’s waar je trots op bent, zoals vrijwilligerswerk, en dan zijn er hobby’s die je misschien liever privé houdt. Onze hoofdrolspeelster Ruiju heeft gekozen voor de tweede categorie. Ze verzamelt racistische poppen. Ja, je leest het goed. Waarom, vraag je? Om racisme aan de kaak te stellen. Of, mogelijk, om elke conversatie tijdens het avondeten ongemakkelijk te maken. Wat drijft iemand om dergelijke controversiële items te verzamelen? Is het een diepe wens om de wereld te verbeteren, of is het gewoon een unieke manier om likes te verzamelen op TikTok? Ruiju zegt het eerste, maar wij mogen toch even fronsen.

Racistische pop bij de Efteling
Beeld: YouTube Looopings

Het Pronkstuk: Een Efteling Souvenir

Onlangs trof Ruiju het gouden lot in de racistische poppenloterij — een souvenir van de Efteling, rechtstreeks uit de attractie Carnival Festival. Je kent het wel, die attractie waar ‘culturele stereotypen’ nog steeds vrolijk ronddansen alsof het de jaren ’50 zijn. De pop, gekleed als een karikatuur van een Chinees persoon, compleet met alle denkbare clichés, heeft Ruiju’s collectie echt op de kaart gezet. En zoals verwacht, het internet brak uit in applaus. Nou ja, meer in een digitale kramp van verontwaardiging en verwarring. 

@ruijunl

♬ Fortnight by Taylor Swift – Tortured Poets🤍📜🎧

Reacties op social media

De reacties variëren van bewondering voor haar ‘moed’ tot totale verbijstering over haar keuze van hobby. Sociale media zijn een slagveld geworden, met aan de ene kant de cultuurbewakers en aan de andere kant de vrijheidsstrijders. Deze poppen zorgen voor meer dan alleen maar ophef; ze starten een dialoog (of een schreeuwpartij, afhankelijk van je Facebook-instellingen). Ruiju heeft van haar hobby een publiek debat gemaakt, en de meningen zijn net zo verdeeld als bij een aflevering van Game of Thrones.

Reflectie: Activisme of gewoonweg Bizar?

Is Ruiju’s verzameling een vorm van modern activisme, of slechts een rare manier om aandacht te krijgen? Wat het ook is, het heeft ons zeker aan het denken gezet… en aan het lachen. Misschien lachen we niet om dezelfde redenen als Ruiju, maar hey, lachen is gezond. Het is een dunne lijn tussen het uitlichten van racisme en het per ongeluk vieren ervan. Maar één ding is zeker, Ruiju heeft die lijn behendig gedanst, en wel in een outfit die waarschijnlijk ook uit haar collectie komt.

Onschuldige hobby is uitgegroeid tot een discussie

Wat begon als een onschuldige hobby is uitgegroeid tot een discussie die niemand zag aankomen, zelfs Ruiju niet. Door de lens van ironie en een beetje sarcasme hebben we een kijkje genomen in een wereld waar verzamelen meer is dan alleen een hobby; het is een statement, gewild of ongewild. Lat en we hopen dat haar volgende collectie iets minder controversieel is — misschien iets simpels, zoals zoutvaatjes.

Check ook:

Efteling-bezoeker uit het Midden-Oosten zwaar beledigd om Fata Morgana: ‘Schaamteloos racisme’

You May Also Like