Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

NASA heeft een angstaanjagend protocol voor als een asteroïde de aarde dreigt te raken

asteroïde aarde

Het idee van een asteroïde die recht op de aarde afkoerst, is al genoeg om je te doen huiveren. En hoewel het een verhaal is dat gelukkig is voorbehouden aan fictie zoals in de klassieker Armageddon uit 1998, heeft NASA wel degelijk een plan klaarliggen voor het geval het werkelijkheid wordt.

Asteroïde

Als er niet wordt gekeken naar manieren om astronauten naar Mars te krijgen, bekijkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook haar rampenplannen in het geval van een kosmische chaos. “Er zijn geen bekende bedreigingen voor de aarde, maar planeet verdedigingsexpert Dr. Kelly Fast zegt dat het belangrijk is om de asteroïden te vinden voordat ze ons vinden,” merkt NASA op. “Daarom houdt NASA’s Planetary Defense Coordination Office de lucht in de gaten.” We willen tenslotte niet dat de mensheid de weg van de dinosauriërs opgaat.

NASA heeft een eng protocol voor als een asteroïde de aarde zou raken
Beeld: Unsplash

NASA heeft alles uitgelegd als het gaat om voorbereiding. Dr. Kelly Fast, NASA asteroïde expert, legt uit wat er zou gebeuren als fictie werkelijkheid zou worden. “Nou, het is belangrijk om asteroïden te vinden voordat ze ons vinden, voor het geval we ze moeten pakken voordat ze ons pakken,” zei Dr. Fast. “Een inslag van een asteroïde is de enige natuurramp die voorkomen kan worden. “NASA’s Planetary Defense Coordination Office ondersteunt projecten om asteroïden te ontdekken en hun banen tot ver in de toekomst te berekenen. “Als een dreigende inslag van een asteroïde jaren of decennia van tevoren wordt ontdekt, dan is een afleidingsmissie misschien mogelijk. De eerste taak voor planeetverdediging is het vinden van de asteroïden.”

Asteroïde
Beeld: Unsplash

Officiële waarschuwing

NASA zou niet alleen proberen om de dreiging te identificeren en op te blazen, maar zou ook een officiële waarschuwing uitzenden, eerst naar de regering van het land waar de asteroïde volgens de voorspelling zou inslaan en daarna naar de hele wereld. Het publiek zou moeten worden geïnformeerd over de dreiging en de Verenigde Naties zouden op de hoogte moeten worden gebracht. Volgens eerdere rapporten zou de mensheid, als een asteroïde nog jaren weg zou zijn, proberen om deze af te buigen en te voorkomen dat deze ooit onze planeet zou bereiken. Maar minder dan vijf jaar voor de inslag en de asteroïde zou moeten worden opgeblazen en vernietigd in plaats van omgeleid.

In 2022 blies NASA een asteroïde op in de diepe ruimte met de Double Asteroid Redirection Test (DART) missie. Het was een manier om te testen waar Dr. Fast het over had; hoe kunnen we ons meten met dodelijke asteroïden als de dreiging reëel wordt. Het 324 miljoen dollar kostende wetenschappelijke experiment berekende hoeveel momentum er nodig zou zijn om de asteroïde af te buigen wanneer deze frontaal wordt geraakt. DART botste tegen de asteroïde van zijn keuze, Dimorphos genaamd, die een kleine maan was van de asteroïde Didymos.

Dimorphos vormde tijdens het experiment geen bedreiging voor de aarde, omdat hij zich op het moment van inslag ongeveer 11 miljoen kilometer van onze planeet bevond. Het experiment was een overweldigend succes en verkortte de baan van Didymos met 32 minuten, terwijl het experiment had gehoopt deze met 73 seconden te verkorten.

Check ook:

NASA doet veelbelovende ontdekking op Mars: Zijn we buitenaards leven op op het spoor?