Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzeeër op oceaanbodem filmt angstaanjagend prehistorisch diepzeemonster

Prehistorisch diepzeemonster
Beeld: YouTube @oceanx

Als je bang bent voor de oceaan, kijk dan nu weg, want een onderzeeër heeft schokkende beelden gemaakt van een prehistorisch diepzeemonster terwijl hij de oceaanbodem onderzocht. De wetenschappers in de OceanX-onderzeeër zelf waren verbijsterd over wat ze zagen en schreven geschiedenis.

Prehistorisch diepzeemonster

Diepzeebeelden die zijn gemaakt met een GoPro die een paar meter diep in de oceaan is neergelaten, zijn al genoeg om sommige mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar wat in deze virale video is gevonden, is veel baanbrekender en voor sommigen nog veel vreemder. De video werd vier jaar geleden gepost op het OceanX YouTube-kanaal en is iets langer dan 90 seconden, maar het prehistorisch diepzeemonster dat de ontdekkingsreizigers hebben weten vast te leggen is werkelijk adembenemend.

Prehistorisch diepzeemonster
Beeld: YouTube @oceanx

Diepzeehaai

In de beschrijving van de video geeft het bedrijf aan dat het heeft samengewerkt met het Cape Eleuthera Institute om de eerste onderzeeër te worden die ooit een dier heeft getagd. “Ons doel was de diepzeehaai, de stompneushaai,” legt het bedrijf uit. “Deze oude soort dateert van voor de meeste dinosaurussen en is een dominant roofdier in het ecosysteem van de diepzee.” Dr. Dean Grubbs van het FSU Marine Lab was de hoofdwetenschapper van de missie en slaagde erin het doel te bereiken. Grubbs liet het team als eerste ooit een satelliettag aanbrengen op deze ongrijpbare haaiensoort op de zeebodem, wat wetenschappers in het verleden alleen konden doen door ze naar de oppervlakte te brengen.

Diepzeemonster
Beeld: YouTube @oceanx

Mannen in de onderzeeër

Het team deed dit op de zeebodem en de beelden laten ook zien hoe geschokt de mannen in de onderzeeër waren. Toen ze de haai zagen rondzwemmen, zei een van hen: “Oh, wow!” “Kijk eens hoe breed dat ding is!” In een poging om haar in de beste positie te krijgen om te markeren, aarzelden ze om haar te markeren toen ze op haar buik lag, wachtend tot ze dichterbij zou komen.

En dat deed ze, ze duwde haar neus tegen de zijkant van de onderzeeër, keek omhoog naar de geïntrigeerde wetenschappers en leek zelfs met haar ogen te rollen toen ze wegzwom. De wetenschappers konden niet geloven hoe groot de vrouwelijke haai was en wezen erop dat ze groter was dan gemiddeld.

Haar soort wordt meestal wel een meter lang, maar er is nog nooit iemand zo dichtbij geweest. De soort dateert van voor de meeste dinosaurussen, wat betekent dat ze al tientallen miljoenen jaren in de zeeën rondzwemmen. In de commentarensectie waren de mensen net zo onder de indruk. Een gebruiker zei: “Als het niet de grootte was, dan zou alleen al het oog van deze haai me een regelrechte hartaanval hebben bezorgd.” Een ander zei: “Die oog close-up was geweldig.” Een derde zei: “Wetenschappers, ‘Whoa.’ Dan weet je dat het menens is.”

Check ook: