Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Met deze eyeopener heb je nooit meer een probleem bij het schaven van je kaas

kaasschaaf

Op het gebied van kazen en kaasschaven is er zojuist een wereld voor onze open gegaan. Op de Nederlandse Subreddit /r/thenetherlands werd door Reddit-gebruiker Wim17 namelijk de volgende vraag gesteld:

Lieve Reddit,

Sinds een half jaar ben ik verhuisd naar een plek met andere supermarkten die ik gewend ben. Vroeger kocht ik mijn kaas altijd bij de Aldi en kon ik deze gewoon snijden met een kaasschaaf alsof er niks aan de hand was.

Nu doe ik mijn boodschappen bij de Jumbo en welke kaas ik ook koop, ik kom er niet meer doorheen. Wapenaer, Milner, Old Amsterdam, Gouda, al die kazen brokkelen af nog voordat ik halverwege ben met mijn schaaf. Laatst had ik ergens een blok kaas van de Aldi gekocht om te testen of het niet aan mijn schaaf lag maar dat was niet.

Klopt het dat ze bij de Jumbo alleen maar brokkelkaas verkopen of heb ik een totaal fout beeld dat kaas niet hoort te brokkelen?

Tips over het niet laten brokkelen van kaas enzo zijn ook welkom!

Dat klonk ons dus nogal bekend in de oren! Tijdens het schaven brokkelt de kaas namelijk af, of het plakje blijft aan de kaasschaaf hangen waardoor je ook geen normaal plakje hebt. Gelukkig voor ons en alle anderen met hetzelfde probleem was daar binnen no-time Reddit-gebruiker Marzjon die met een verlossend antwoord kwam:

Heb je de goeie kaasschaaf? Er zijn schaven voor jonge en voor belegen kaas. Deze is voor oude/belegen kaas (die ondersteunt het plakje, zodat ie minder snel brokkelt) en deze is voor jonge kaas (anders blijft het plakje aan de schaaf plakken en gaat ‘ie rimpelen.) 

Wij hebben het nooit geweten, maar er zijn dus twee verschillende kaasschaven die gebruikt moeten worden voor oude/belegen kaas en voor jonge kaas.

Deze bovenstaande “korte kaasschaaf” is voor jonge kaas. Doordat de jonge kaas maar korte gerijpt wordt, zit er nog veel vocht in de kaas waardoor het plakje bij een “lange kaasschaaf” aan de schaaf blijft plakken en gaat rimpelen. De korte kaasschaaf voorkomt dit dus.

De bovenstaande “lange kaasschaaf” is voor oude/belegen kaas. Deze kaas is namelijk langer gerijpt, hierdoor zit er minder vocht in en brokkelt de kaas sneller af. De lange kaasschaaf ondersteunt het plakje, zodat ie minder snel brokkelt.

Kijk, zo leer je af en toe nog eens iets handigs!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like