In een klein dorp waar tradities hoog in het vaandel staan, heeft een schijnbaar onschuldige opmerking over vleesvervangers voor grote opschudding gezorgd. Een man is woedend op zijn vriend, omdat die tegen de lokale slager zou hebben gezegd dat hij af en toe vleesvervangers eet.
Een vertrouwensbreuk om vleesvervangers
De man voelt zich verraden en beschuldigt zijn vriend ervan zijn naam “door het slijk te hebben gehaald.” Volgens hem was het nergens voor nodig om dit persoonlijke eetpatroon openbaar te maken, zeker niet op een plek waar vlees heilig is. “Fijn dat je me zo voor l*l hebt gezet in een drukke winkel,” liet hij woedend weten via WhatsApp. De slager, Willem, zou het nieuws met een brede grijns hebben ontvangen en er luidkeels over zijn begonnen, waar de rest van de klanten bij stond.
De vriend in kwestie snapt de ophef totaal niet. “Maat, wat boeit het? Hoezo voor l*l?” vroeg hij verbaasd. Maar voor de gedupeerde man ligt dat anders: “Omdat ik niet zo bekend hoef te staan. En hoe mensen over mij gaan denken nu?”
Sociale gevolgen van een ‘ongepast’ eetpatroon
Hoewel vleesvervangers in de grote stad allang geaccepteerd zijn, liggen de zaken in traditionele dorpen een stuk gevoeliger. Hier is vlees eten niet zomaar een voedingskeuze, maar een manier van leven. De onthulling voelt voor de man als reputatieschade. Zijn angst? Dat hij vanaf nu bekend zal staan als ‘die gast die geen echt vlees eet’.
Zijn reactie liet dan ook niet lang op zich wachten. “Ik ga je terugpakken,” dreigde hij, met een reeks middelvinger-emoji’s ter onderstreping van zijn boosheid. Hij zinspeelde erop dat hij iets terug zou doen om zijn vriend ook in verlegenheid te brengen. “Ik ga je laten zien hoe ik ook aan jouw imago kan komen, jonge. Wie de bal kaast…” schreef hij cryptisch.
Dit zorgde alleen maar voor meer hilariteit. “Waarom haal je hier kaas bij?” reageerde zijn vriend lachend. “Het ging over vlees.”
Een storm in een glas water of een serieus imago-probleem?
Vleesvervangers worden steeds populairder, maar in sommige dorpen heerst nog steeds weerstand tegen het idee. Of de vriendschap deze ‘verraderlijke’ onthulling zal overleven, valt nog te bezien. Eén ding is zeker: dit dorp heeft er weer een sappige roddel bij. En de slager? Die zal ongetwijfeld een glimlach niet kunnen onderdrukken als hij de mannen weer samen in zijn winkel ziet verschijnen.
Check hieronder maar zelf het gesprek:




Check ook:
