Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Golfballen en bier

j0422581

Het is weer tijd voor een wijze levensles en voor een lekker stamkroeg verhaaltje. Hier twee verhaaltjes die lekker weg lezen.

Een leraar stond voor zijn klas. Er stonden allerlei dingen voor hem op zijn bureau. Toen het lesuur begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes. En toen de pot tot de rand gevuld was, vroeg hij de jongeren of de pot vol was. Ze zeiden: ‘Ja.’

Toen pakte de leraar een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje, en de kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de pot vol was. En ze beaamden het.

Nu pakte de leraar een doos met zand en goot hem uit in de pot. En natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij of de pot nu vol was. En weer zeiden ze: ‘Ja, nu is de pot vol.’

Daarop nam de leraar twee blikjes bier van de tafel, maakte ze open, en goot ze leeg in de pot. En het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels. De jongeren lachten.

Toen het weer rustig was zei de leraar: ‘Deze pot staat voor je leven. De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in je leven – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden, je grootste hobby. Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere in je leven er niet meer zou zijn, maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan genoeg de moeite waard zou zijn.’ De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen – zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen.

Wanneer je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes of golfballetjes. Dit geldt ook voor je leven. Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan de kleine dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Let op de dingen die belangrijk zijn voor je geluk in je leven. Speel met je kinderen. Neem tijd om naar een dokter te gaan wanneer je je niet goed voelt. Neem je partner mee uit eten. Neem tijd voor ontspanning. Er zal altijd tijd zijn om je huis te poetsen, of om boodschappen te doen. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die er echt toe doen. Stel je prioriteiten – de rest is zand.

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Toen stak een van de leerlingen haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De leraar glimlachte. ‘Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat je zien, dat hoe vol je leven ook lijkt te zitten, er altijd ruimte is voor een paar biertjes.

Gisteren zat ik in mijn stamkroeg aan de toog.
Plots komt de mooiste vrouw die ik ooit gezien heb de zaak binnen.
Ik denk na hoe ik ze kan aanspreken,
en bestel tenslotte een van de beste flessen champagne die het cafe te bieden heeft.
Ik hing er een briefje aan met de vraag of zij deze fles met mij wou opdrinken,
en liet de fles door de ober aan de vrouw in kwestie bezorgen.
Zij las het briefje, glimlachte naar me, schreef een antwoord op het briefje,
en liet de ober me dan het briefje terug bezorgen.
Op het briefje schreef zij : “Geachte heer, als ik deze fles met u moet drinken,
moet er zich in uw garage minstens een Mercedes bevinden,
op uw rekening minstens een miljoen EURO staan, in uw broek moet 17 cm steken,
en een vakantiehuis op de Canarische eilanden zou ook welkom zijn.”
Ik las dit wat grinnikend, en schreef terug:
“Geachte dame, in mijn garage bevinden zich een Porsche, een Ferrari en een Mercedes,
op mijn 8 verschillende rekeningen staat telkens meer dan een miljoen EURO,
ik heb vakantiehuizen in Bali, in Rome, in Florida en ook nog eentje in Zwitserland.
Maar nooit van mijn leven, zelfs niet voor de schoonste vrouw,
laat ik 6cm verwijderen… Geeft u mij de fles maar gewoon terug…..”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like