Een feestdag in het weekend voelt voor veel werknemers als een gemiste kans op een extra vrije dag. In Nederland zijn er elk jaar elf officiële feestdagen, maar die geven niet automatisch recht op vrij. Vooral parttimers die op vaste dagen werken, merken het effect als een feestdag telkens op hun vrije dag valt – vaak is dat op maandag, waar veel feestdagen zoals Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag op vallen.
Ongelijke verdeling door feestdag in het weekend
In de praktijk worden werknemers die parttime werken regelmatig benadeeld wanneer een feestdag in het weekend of op hun standaard vrije dag valt. Zij krijgen dan geen extra vrije dag of compensatie, terwijl hun fulltime collega’s wél profiteren van een vrije dag met behoud van loon. Veel werkgevers kiezen in zo’n geval voor een simpele aanpak: “helaas pindakaas.” Tot voor kort leek die benadering ook juridisch houdbaar.

Dat veranderde toen het College voor de Rechten van de Mens (CRM) zich in 2022 uitsprak in een zaak van een parttime werkende accountmanager. De vrouw werkte van dinsdag tot en met vrijdag en miste daardoor structureel meerdere betaalde feestdagen. Volgens het CRM maakte de werkgever hiermee een verboden onderscheid naar arbeidsduur. Elke werknemer – of die nu fulltime of parttime werkt – moet naar rato recht hebben op hetzelfde aantal vrije feestdagen, ook als een feestdag in het weekend of op een vaste vrije dag valt.
Jaarurensysteem als oplossing
Een manier om dit eerlijker te regelen, is het invoeren van een jaarurensysteem. Daarmee worden alle vrije dagen – inclusief feestdagen – over het jaar verdeeld, afhankelijk van het aantal uren dat iemand per week werkt. Op die manier wordt het effect van een feestdag in het weekend eerlijk verwerkt en ontstaat er geen ongelijkheid tussen parttimers en fulltimers.
Advocaten adviseren werknemers die zich benadeeld voelen om met hun werkgever in gesprek te gaan over compensatie. Mochten zij er niet uitkomen, dan kunnen zij zelfs naar de kantonrechter stappen. Hoewel het oordeel van het CRM niet bindend is voor rechters, wegen hun uitspraken zwaar. Toch is het belangrijk te beseffen dat cao-afspraken of interne regelingen soms een ander gevolg kunnen hebben. Daarnaast geldt er een verjaringstermijn van vijf jaar voor dit soort compensatievragen.

Dus, valt een feestdag in het weekend of op je vrije dag? Dan heb je niet altijd gewoon pech – in sommige gevallen heb je recht op compensatie. Maar het loont om te weten wat er in je cao of contract staat.
Check ook:
