Een arts heeft in een video gedeeld op YouTube onthuld waarom de effecten van een verdoving ‘niet zijn wat je denkt’. Raak niet in paniek, vooral niet als je binnenkort een afspraak hebt waarbij anesthesie nodig is. Deze middelen worden alleen gebruikt wanneer dat echt noodzakelijk is. Anesthesiemiddelen zouden niet zo vaak worden toegepast als ze niet veilig waren. Kun je je echt voorstellen om een operatie te ondergaan zonder enige verdoving? Waarschijnlijk niet! Toch heeft een arts onthuld wat er echt gebeurt wanneer je anesthesie krijgt. Als je gezondheidsangst hebt of gewoon liever niet de details wilt weten, is het misschien beter om niet verder te lezen.
Wat is anesthesie
Anesthesie “verwijst naar het gebruik van medicatie (anesthetica genoemd) om te voorkomen dat je pijn voelt tijdens een operatie,” aldus de arts uit Cleveland. Hij vervolgt: “Lokale en regionale anesthesie verdooft een specifiek deel van je lichaam. Algemene anesthesie maakt je tijdelijk bewusteloos (je valt in slaap) zodat je meer ingrijpende operaties kunt ondergaan.”
Wat doet het met je lichaam?
De gecertificeerde anesthesioloog Dr. Anthony Kaveh, MD, heeft onlangs uitgelegd wat anesthesie precies met je lichaam doet, nadat hem werd gevraagd: “Klopt het dat je niet echt slaapt tijdens een verdoving, maar dat de anesthesie je verlamt en vervolgens je geheugen wist van alle pijn?” Inderdaad. Het klinkt enger dan het is, dus maak je geen zorgen.
Effecten verdoving
In een video die eerder dit jaar op YouTube werd geplaatst, legt Dr. Kaveh de verschillende soorten anesthesie in meer detail uit. Allereerst beschrijft hij anesthesie als een ‘medicatie die je hersenen uitschakelt, waardoor je volledig bewusteloos bent en geen pijn kunt waarnemen’. Daarnaast zijn er sommige medicijnen die je lichaam kunnen verlammen als dat nodig is’, en medicijnen die worden toegediend ‘om je geheugen te wissen, zodat je minder angstig bent’ en om ‘het risico op PTSS onder anesthesie te minimaliseren’.
Veel bezorgde reacties
De arts uit Cleveland legt verder uit dat ‘sedatie’-anesthesie je zo ontspant dat je een dutje doet, maar indien nodig wakker kunt worden om te communiceren. Regionale anesthesie ‘blokkeert pijn in een groter deel van je lichaam, zoals een ledemaat of alles onder je borst’ en kan worden gecombineerd met sedatieve middelen. ‘Algemene anesthesie’ daarentegen ‘maakt je bewusteloos en ongevoelig voor pijn of andere prikkels’ en wordt meestal gebruikt voor ‘ingrijpendere procedures of operaties aan je hoofd, borst of buik’. Zoals verwacht heeft deze enigszins zorgwekkende uitleg al snel reacties uitgelokt op sociale media, waar gebruikers volop hun mening hebben gedeeld in de reacties.
Bezorgde reacties
Een YouTube-gebruiker merkte op: “Het klinkt veel enger als je het zo beschrijft.” Een ander beaamde: “Dit is eigenlijk nog angstaanjagender.” Een derde schreef: “Je bezorgt me nu echt angst door dit zo te beschrijven!” Een vierde had echter een andere invalshoek: “Uitstekende uitleg. Ik had een hysterectomie, en toen ik onder narcose ging en weer bijkwam, was ik verbaasd hoe de tijd samenvloeide tot een fractie van een seconde, terwijl het in werkelijkheid drie of vier uur duurde.”
Minder bezorgde reacties
Andere gebruikers probeerden gerust te stellen, zoals iemand die zei: “Mensen zeggen ‘omg dat klinkt angstaanjagend’, maar ik ben meerdere keren onder narcose geweest, het is fantastisch.” En een laatste – zeer herkenbare – gebruiker concludeerde: “Anesthesie is het beste deel! Ik vind het heerlijk om gewoon even uit te schakelen, want ik ben slecht in normaal slapen. Het voelt als een fijne pauze.”
Check ook: