Een van de meest besproken vragen ooit is wat er met ons gebeurt als we dood zijn? Wetenschappers kunnen die vraag nu misschien gedeeltelijk beantwoorden. Sterker nog, ze denken dat ze hebben kunnen achterhalen wat onze laatste gedachten zouden kunnen zijn voor de dood.
Elektro-encefalogram (EEG)
Onderzoekers in de VS ondergingen een elektro-encefalogram (EEG) bij een 87-jarige man die aan epilepsie leed. Kortom, via de EEG-test registreerden ze de hersengolven van een patiënt 15 minuten nadat ze stierven aan een hartaanval. Er werd een toename van hersengolven gedetecteerd, bekend als ‘gamma-oscillaties’, wat het idee ondersteunt dat iemands leven ‘voor de ogen flitst’.
“Door oscillaties te genereren die betrokken zijn bij het ophalen van herinneringen, kunnen de hersenen een laatste herinnering aan belangrijke levensgebeurtenissen spelen net voordat we sterven, vergelijkbaar met degene die worden gerapporteerd in bijna-doodervaringen”, zei dr. Ajmal Zemmar, de hoofdauteur van de studie. “Deze bevindingen dagen ons begrip uit wanneer precies het leven eindigt en genereren belangrijke vervolgvragen, zoals die met betrekking tot de timing van orgaandonatie.”
Het onderzoek
De studie toonde vergelijkbare veranderingen in hersengolven tussen ratten op het moment van overlijden – maar het is de eerste keer dat het bij mensen wordt gedetecteerd. Zoals bij de meeste onderzoeken, zegt het team echter dat verder onderzoek nodig is om meer sluitende claims te kunnen maken.
Beeld: Pexels