Als de wereld ooit ten onder gaat aan een kernoorlog of een ander rampscenario, willen de ultrarijken daar natuurlijk niet bij horen. Daarom investeren zij massaal in een doomsday bunker – en niet zomaar eentje. Het Amerikaanse bedrijf SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments) ontwikkelt momenteel een futuristisch netwerk van ondergrondse schuilplaatsen waarin luxe, technologie en veiligheid samenkomen.

Het paradepaardje van SAFE heet Aerie: een exclusieve doomsday bunker die vanaf 2026 beschikbaar moet zijn in 50 Amerikaanse steden en op ruim 1.000 wereldwijde locaties. De eerste vestiging verrijst in de Amerikaanse staat Virginia en kost naar schatting 300 miljoen dollar om te bouwen. De interesse is groot – duizenden rijken hebben zich al aangemeld, maar voorlopig is er slechts plek voor 625 mensen.

Wat krijg je voor 20 miljoen in een doomsday bunker?
Een plek reserveren in Aerie kost tot wel 20 miljoen dollar, maar daarvoor krijgen leden dan ook een ondergrondse residentie die aanvoelt als een vijfsterrenhotel. Denk aan AI-aangedreven medische suites, wellnessprogramma, therapieruimtes, een ijs badkamer, een ondergrondse hyperbare zuurstofkamer en zelfs een zwembad dat met behulp van digitale muren uitzicht over een stad simuleert — terwijl je eigenlijk tientallen meters onder de grond zit.

De hele infrastructuur is ontworpen om de illusie van normaal leven te wekken, ondanks dat je je diep onder het aardoppervlak bevindt. Interactieve muren, speciale verlichting en hypermoderne luchtcirculatie zorgen voor comfort én veiligheid. De grootste appartementen in deze doomsday bunker zijn meer dan 20.000 vierkante meter groot en voorzien van meerdere verdiepingen.
Een medische noodsituatie? Geen probleem. De medische voorzieningen van Aerie zijn geïnspireerd op de White House Medical Unit en maken gebruik van geavanceerde robottechnologie voor diagnose en behandeling. Zelfs psychisch welzijn is meegenomen: AI-massageruimtes en therapie zijn inbegrepen om angst, stress en isolatie te verzachten.

Beveiliging als hoogste prioriteit
Een ander opvallend kenmerk van deze doomsday bunker is de hyperbeveiliging. De bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over onrust onder het personeel — geavanceerde veiligheidssystemen houden toezicht en zorgen ervoor dat de elite de controle behoudt. Biometrische toegangscontrole, SCIF-ruimtes voor geheime communicatie en zogenaamde “mantraps” zorgen ervoor dat indringers of opstandelingen geen kans maken.
De inspiratie voor Aerie kwam van een rijke klant die ooit 103 miljoen dollar uitgaf aan het beveiligen van zijn huis, maar alsnog betrokken raakte bij een geweldsincident ver van zijn woning. Deze ervaring leidde tot het idee om veilige schuilplaatsen te bouwen in steden over de hele wereld, zodat rijken zich overal kunnen terugtrekken als het noodlot toeslaat.
Sci-Fi wordt echt
Wat ooit sciencefiction leek, wordt nu werkelijkheid. De doomsday bunker is niet langer een betonnen kelder met blikken soep, maar een luxe toevluchtsoord voor de superrijken — compleet met wellness, medische zorg en ultramoderne beveiliging. Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidt met EHBO-koffers en kaarsen, duiken de elite straks stijlvol onder de grond.
Check ook:
