AI-calculator voorspelt wanneer je zult sterven. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) brengt een breed scala aan angsten en zorgen met zich mee, en nu hebben wetenschappers een nieuwe reden ontdekt om bezorgd te zijn: AI kan worden ingezet om te voorspellen wanneer een persoon zal overlijden. Terwijl AI-technologie zich snel ontwikkelt en steeds meer aspecten van ons leven doordringt, roept het vragen op over de ethische en privacy-implicaties van dergelijke voorspellende mogelijkheden. In deze snel veranderende wereld werpen deze nieuwe ontwikkelingen belangrijke vragen op over hoe we omgaan met de kracht van AI en welke gevolgen dit kan hebben voor ons dagelijks leven en onze privacy.
AI-calculator voorspelt wanneer je zult sterven
En hoewel niet iedereen precies wil weten hoe lang ze nog te leven hebben, lijkt een nieuw ontwikkelde AI-doodscalculator, bekend als ‘life2vec’, met verrassende nauwkeurigheid te kunnen voorspellen wanneer iemand zal overlijden.
Je zou blij zijn om te weten dat we niet zo ver in de sciencefiction zijn afgedwaald dat een computerprogramma simpelweg naar je kan kijken en je een sterfdatum kan geven – maar het is hoe dan ook enigszins alarmerend.
Een indrukwekkend staaltje technologie
“We gebruiken de technologie achter ChatGPT (zogenaamde transformermodellen) om mensenlevens te analyseren door elke persoon weer te geven als de opeenvolging van gebeurtenissen die in zijn leven plaatsvinden”, vertelde Sune Lehmann, hoofdauteur van het onderzoek uit december 2023 aan de New York Post.
“Het gebruik van een reeks levensgebeurtenissen om mensenlevens te voorspellen”
Lehmann, hoogleraar netwerk en complexe systemen aan de Technische Universiteit van Denemarken, legde uit hoe het algoritme dat ze hadden ontwikkeld werkt. Het houdt rekening met typische zaken als inkomen, beroep, woonplaats en gezondheidsgeschiedenis – om de levensverwachting met een nauwkeurigheid van 78 procent te bepalen. Met voldoende informatie kan het model dus bepalen hoe uw persoonlijkheid is, en ook wanneer u waarschijnlijk zult overlijden.
Een indrukwekkend staaltje technologie, om het maar eens bot te zeggen. Door gebruik te maken van de openbare informatie van zijn proefpersonen en door specifieke ‘digitale tokens’ aan elk stukje data toe te wijzen, voorspelde life2vec in ruim driekwart van de gevallen correct wie er in 2020 was overleden.
Dankzij de enorme omvang van de verzamelde gegevens hadden ze hierdoor ‘representaties op sequentieniveau kunnen construeren’ van hun ‘individuele menselijke levenstrajecten’.
Het rapport voegt hieraan toe: “We kunnen observeren hoe individuele levens evolueren in een ruimte met verschillende soorten gebeurtenissen (informatie over een hartaanval wordt gemengd met salarisverhogingen of informatie over het verhuizen van een stedelijk naar een landelijk gebied).”
Lenham benadrukte ook dat aan geen van de deelnemers hun voorspellingen waren verteld en noemde het ‘zeer onverantwoord’ om dit te doen.
Het zijn zeker griezelige dingen, maar minder als je bedenkt dat je met voldoende informatie en tijd waarschijnlijk hetzelfde zou kunnen doen – hoewel het weliswaar een morbide gesprek zou opleveren.
Check ook:
“TIJDREIZIGER UIT 2671” VERBAAST DE WERELD MET ZIJN VOORSPELLING VOOR DE DECEMBERMAAND