Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

‘Wereld moet zich schrap zetten voor ‘zware geomagnetische storm’ vandaag’

Wereld moet zich schrap zetten voor 'zware geomagnetische storm' vandaag
Beeld: YouTube

Onderzoekers hebben gewaarschuwd dat er vrijdag een ongewoon zware geomagnetische storm in de ruimte kan voorkomen. De eerste in bijna 20 jaar als deze werkelijkheid wordt en deze zou wel degelijk effect kunnen hebben op ons dagelijkse bezigheden.

Zware geomagnetische storm

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de VS vaardigde eind donderdag de Severe (G4) Geomagnetic Storm Watch uit – de eerste waarschuwing van deze aard sinds 2005, toen de aarde werd getroffen door de hoogste dosis straling in een halve eeuw. Deze keer zou de ‘ongewone gebeurtenis’ elektronische apparaten zoals GPS en delen van elektriciteitsnetwerken kunnen verstoren, aldus het Amerikaanse agentschap – terwijl het ook een groot deel van het land in een spectaculaire cirkel van licht (een ‘aurora’) kan hullen.

De waarschuwing volgt op een reeks zonnevlammen die woensdag begon en waarbij verschillende grote plasma-uitstoten van de zon werden waargenomen – wat de weg vrijmaakte voor de waarschuwing van donderdag. Daarin legden functionarissen uit hoe de uitstoten van materie en magnetische velden uit de atmosfeer van het hemellichaam vrijdagmiddag ET al problemen zouden kunnen veroorzaken voor miljoenen aardbewoners. NOAA’s Space Weather Prediction Center (SWPC) – een afdeling van de National Weather Service – houdt de zon in de gaten na een serie zonnevlammen en coronale massa-ejecties (CME’s) die op 8 mei begonnen’, luidde het noodsignaal.

Zware geomagnetische storm
Beeld: YouTube

Zonne-uitbarstingen

Ruimteweersvoorspellers hebben een ‘Severe (G4) Geomagnetic Storm Watch’ afgegeven voor de avond van vrijdag. Aanvullende zonne-uitbarstingen kunnen ervoor zorgen dat de geomagnetische stormcondities het hele weekend aanhouden,’ ging het verder, voordat de abnormale activiteit werd beschreven die ruimtespecialisten waarschuwde. Een grote zonnevlekcluster heeft verschillende matige tot sterke zonnevlammen geproduceerd sinds woensdag om 5:00 uur ET,’ stond er.

Ten minste vijf zonnevlammen werden geassocieerd met CME’s die op de aarde gericht lijken te zijn. SWPC voorspellers zullen NOAA en NASA’s ruimtemiddelen in de gaten houden voor het begin van een geomagnetische storm. Het agentschap ging verder met het definiëren van CME’s – explosies van plasma en magnetische velden uit de corona van de zon. Ze veroorzaken geomagnetische stormen wanneer ze op de aarde gericht zijn, waarschuwden de experts – en dit was het geval vanaf vrijdag. Geomagnetische stormen kunnen invloed hebben op de infrastructuur in een baan om de aarde en op het aardoppervlak”, ging de verklaring verder en stelde dat de storm ‘communicatie, het elektriciteitsnet, navigatie, radio- en satellietactiviteiten kan verstoren’.

Zware geomagnetische storm
Beeld: YouTube

Geomagnetische stormen

Ook zou de storm voor sommigen ‘het internet kunnen platleggen’, waarschuwden wetenschappers verder, want NOAA verhoogde donderdag laat de Geomagnetic Storm Watch van Moderate naar Severe voor vrijdag tot en met zondag. SWPC heeft de beheerders van deze systemen op de hoogte gebracht zodat ze beschermende maatregelen kunnen nemen,’ schreven de functionarissen na het uitvoeren van de maatregel. Geomagnetische stormen kunnen ook leiden tot spectaculaire vertoningen van poollicht op aarde,’ voegden ze eraan toe over enkele van de meer schilderachtige neveneffecten van de mogelijke storm.

Bij een zware geomagnetische storm kan het noorderlicht tot in Alabama en Noord-Californië te zien zijn. Een zonnestorm of geomagnetische storm is een grote verstoring van de magnetosfeer van de aarde – het gebied rond de aarde dat wordt beheerst door het magnetische veld van de planeet. Zoals vermeld in de waarschuwing, wordt deze veroorzaakt door CME’s. De storm van vrijdag heeft de classificatie ‘G4’ (op een schaal van één tot vijf) en is daarmee een ‘zware’ storm. De laatste keer dat het Space Weather Prediction Center zo’n Severe Geomagnetic Storm Watch uitvaardigde was op 20 januari 2005, vanaf iets voor 2 uur ’s nachts ET.

Een storm van energetische protonen bereikte de aarde slechts 15 minuten later en veroorzaakte een radio-uitbarsting met een hoge frequentie, wat duidt op de aanwezigheid van een groot aantal energetische elektronen in zeer sterke magnetische velden. In een oogwenk schokte de uitbarsting de aarde met de hoogste dosis straling die in vijf decennia is gemeten, waardoor stralingsmeters over de hele planeet binnen enkele ogenblikken uitvielen. Deze vlam produceerde het grootste zonnestralingssignaal op aarde in bijna 50 jaar”, zei Richard Mewaldt van het California Institute of Technology destijds, terwijl andere diensten zoals internet grotendeels gespaard bleven.

Check ook:

Zonnestorm dreigt het internet plat te leggen