Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit is hoeveel fooi je hoort te geven op het terras

Dit moet je deze zomer gemiddeld voor een biertje op het terras aftikken
Beeld: Pexels Elevate

Met de stijgende temperaturen trekken we er massaal op uit om van de zon te genieten op de vele terrassen. Ondanks de oplopende kosten voor een hapje of een drankje, blijft het terrasbezoek onverminderd populair. Maar wat is nu de etiquette rond het geven van fooi?

De juiste fooi

De Trend van Minder Contant Fooi Geven De neiging om fooi te geven neemt af, een trend die Edwin Vlek van FNV Horeca wijt aan de toename van pinbetalingen. “Contant betalen is bijna verleden tijd,” merkt Vlek op, waardoor het geven van tip via een pinapparaat minder voor de hand ligt. Het is echter aanmerkelijk om te benadrukken dat tip geven nooit een verplichting is geweest; het is altijd gezien als een waardering voor goede service, bovenop het standaardsalaris van het personeel.

Dit moet je deze zomer gemiddeld voor een biertje op het terras aftikken
Beeld: YouTube

Vuistregels

Maar zijn er dan geen algemene regels voor het geven van tip? Anne-Marie van Leggelo, directeur van het Etiquette Bureau, stelt dat er zeker vuistregels zijn. Bij een bezoek aan een restaurant wordt een tip van 5 tot 10 procent als passend beschouwd. Op het terras is het vaak voldoende om het bedrag naar boven af te ronden.

Hogere prijzen

Ondanks de hogere prijzen in de horeca, is dit niet iets waar het personeel verantwoordelijk voor is. Van Leggelo benadrukt dat de horeca zijn uiterste best doet. Reinildis van Ditzhuyzen, een andere expert, voegt toe dat bezoekers niet zuinig moeten zijn met fooien: “Als je besluit fooi te geven, doe het dan genereus. Afronden op 50 cent, of precies het wisselgeld terugvragen van een 20-eurobiljet als de rekening 18 euro was, is niet de weg te gaan.”

Check ook:

Man bestelt twee glazen water en geeft 10.000 dollar fooi