Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Wtf: Opknapbeurt verandert 500 jaar oude Sint-Joris in Disneyfiguur

sint-joris2

Je zou denken dat een likje verf een oud kunstwerk wonderen zou doen, maar dit blijkt niet altijd het geval. Dat weten de inwoners van het Spaanse Estella sinds kort maar al te goed. De kerk in de Noord Spaanse plaats had namelijk een lokale docent handvaardigheid gevraagd om een houten beeld van Sint-Joris schoon te maken. Alleen nam schoolmeester zijn taak iets te serieus en veranderde het 500 jaar oude beeld in een felgekleurd cartoonfiguur.

Zonder enige kennis van zaken ging de leraar uit San Miguel, aan de slag met het eeuwenoude beeld. Iets wat musea alleen aan restaurateurs met een gedegen kunsthistorische achtergrond toevertrouwen. De priester van de kerk dacht dat het eeuwenoude kunstwerk in goede handen was, maar niks bleek minder waar. Het beeld van Sint-Joris was hooguit wat vuil, maar ziet er na de restauratie uit als een felgekleurd cartoonfiguur. Kunstkenners spreken er schande van dat de kerkleiding geen deskundigen hebben ingehuurd.

Met zijn knalharde kleuren, die zo uit een plakkaat verfdoos lijken te komen, hebben Sint-Joris en zijn paard veel weg van een soort Walt Disney-karakter. Ook op het internet spreken mensen schande van restauratie en wordt het beeld vergeleken met een Playmobil poppetje. Spaanse conservators en restaurateurs noemen de mislukte restauratie een ‘pijnlijk gebrek aan vereiste kundigheid’. De kunsthistorici buigen zich nu over de redding van het eeuwenoude beeld en hopen dat het Disney-effect weg valt te poetsen.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like