Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Briljant: Nep restaurant in Londen op nummer 1 van TripAdvisor

neprestaurant

Als je op zoek bent naar een goed restaurant dan kun je natuurlijk het beste op TripAdvisor kijken. Op deze review site krijg je namelijk meteen de beste restaurant uit de omgeving voorgeschoteld. Maar na de actie van de Britse journalist Ooba Butler word er toch wel afgevraagd hoe betrouwbaar de informatie van website nou werkelijk is. Ooba wist namelijk zijn zelf verzonnen, niet bestaande restaurant ‘The Shed’ via TripAdvisor te kronen tot het beste restaurant van Londen.

De jonge journalist die werkzaam is voor Vice kwam op het idee nadat hij vroeger als ghostwriter nep reviews voor restaurant schreef om zo hun ranking op Tripadvisor te verbeteren. Op deze manier kwam hij erachter hoe makkelijk het is om een reviewsites te manipuleren. Om dit te bevestigen besloot hij zich via TripAdvisor aan te melden met een niet bestaand restaurant dat hij ‘The Shed’ noemde. Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen besloot hij een professioneel uitziende website te ontwerpen. Op de website plaatste hij verschillende foto’s van culinaire hoogstandjes die hij zelf in elkaar had geknutseld met verf, piepschuim en allerlei andere materialen. Ook kocht hij een goedkope telefoon waarop het restaurant gebeld kon worden.

Het restaurant begon op de 18.149ste plek als slechtste restaurant van de stad. Aangezien hij lovende reviews nodig had om hoger op te komen besloot hij vrienden en familie in te schakelen om deze voor hem te schrijven. Al snel kwam zijn restaurant ‘The Shed’ terecht in de top-10.000 en vanaf dat moment begon zijn telefoon te rinkelen. Ooba vertelde: “Ik werd voortdurend gebeld door mensen die wilden boeken en leveranciers die me staaltjes wilden opsturen. Maar ik scheepte iedereen af door te zeggen dat het restaurant de komende zes maanden volgeboekt was.”

Inmiddels kwamen er reserveringen van over de hele wereld binnen en werd hij benaderd om een interview te geven. Op 1 november was het uiteindelijk zo ver: The Shed stond op nummer 1 in de lijst van beste restaurants in Londen. Imiddels is de pagina van restaurant ‘The Shed’ verwijderd. Na aanleiding van de actie kreeg TripAdvisor veel kritiek, het bedrijf geeft dan ook toe, dat het niet zo makkelijk zou mogen zijn om nep reviews te plaatsen, maar ze geven hier ook bij aan dat het volgens hun niet echt een probleem is. De woordvoerder vertelde dan ook: “De enige mensen die een vals account aanmaken, zijn journalisten die ons erin willen luizen. In het echte leven hebben mensen daar geen reden toe, dus dit is niet echt een realistisch voorbeeld”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like