Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Bewusteloze straaljager piloot overleeft duikvlucht

f16

We hebben allemaal wel eens een slechte dag op ons werk en dat kan ontzettend vervelend zijn. Maar als je een gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht bent, kan een slechte dag je fataal worden. Hier kwam de straaljager leerling-piloot ‘Ocho’ ook achter nadat hij tijdens een training bewusteloos raakte door de enorme G-krachten.

De jonge piloot was bezig met een training waarbij hij op hoge snelheid moest manoeuvreren terwijl hij luchtfoto’s maakte. Tijdens deze training verloor hij zijn bewustzijn doordat hij werd overweldigd door de enorme G-krachten. Hierdoor raakte hij de controle over de straaljager kwijt en kwam met hoge snelheid in een duikvlucht terecht. Terwijl de straaljager het ondergelegen woestijn oppervlak naderde, riep zijn instructeur, Major Luke O’Sullivan: “HERSTEL, HERSTEL!” Maar de leerlingpiloot reageerde niet.

Op zo’n 1300 meter boven de grond, net voordat de straaljager te pletter stort, wordt het Auto-GCAS systeem ingeschakeld en trekt het vliegtuig automatisch weer op. Kort hierna komt Ocho weer bij en neemt hij het stuur weer over. Doordat straaljager piloten soms langdurig aan hoge G-krachten worden blootgesteld komt het wel vaker voor dat ze het bewustzijn verliezen. Het Auto-GCAS systeem heeft inmiddels al vier gevechtspiloten weten te redden en is daarom een grote aanwinst voor de Amerikaanse luchtmacht.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like