Connect with us

Hi, what are you looking for?

Humor

Afgedankte theepot blijkt half miljoen waard te zijn

theepot2

Dat je tijdens het struinen over de rommelmarkt soms nog wel eens een op een goudmijntje kan stuiten bewijst zich maar weer. Een Britse koopjesjager tikte namelijk een theepot op de kop voor 15 pond, omgerekend 17 euro. Maar hij had nooit verwacht dat de theepot een half miljoen euro zou opleveren.

De man kocht de theepot in een impulsieve bui op een rommelmarkt in zuidwest Engeland. Ondanks dat het stuk servies geen deksel had en het oor van de theepot was gelijmd, wilde hij hem toch graag hebben. De verkoper dacht dat de porseleinen theepot niet zo veel waard was en verkocht hem voor 15 pond. Maar de man had zijn twijfels en bracht hem voor de zekerheid naar expert Clare Durham van veiligheid Woolley & Wallis Auctioneers.

Die stelde al snel vast dat het stuk porseleinen servies niet van Britse afkomst was en ze besloten op onderzoek te gaan. Uiteindelijk wisten ze de theepot te linken aan John Bartlam, die 250 jaar geleden naar Amerika vertrok om ze daar de kunst van het pottenbakken te leren. Hij werd de eerste porseleinfabrikant van Amerika. Echter maakte hij niet veel stukken omdat hij niet lang na zijn aankomst overleed tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Dat alles maakt de porseleinen theepot erg zeldzaam. Het veilinghuis schatte de waarde tussen de 20.000 en de 55.000 euro, maar de uiteindelijke verkoopprijs overtrof alle verwachtingen. Er ontstond namelijk een ware biedoorlog tijdens de veiling van de theepot. Uiteindelijk werd het stuk servies verkocht aan het Metropolitan Museum of Art uit New York voor maar liefst 650.000 euro.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like