Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

WK Transgender Zwemmen afgelast omdat er geen inschrijvingen waren

De plannen van World Aquatics om deze week in Berlijn een open WK Zwemmen voor transgender atleten te introduceren, zijn geannuleerd nadat er geen inschrijvingen werden ontvangen. 

Geen inschrijvingen

De zwembond, die vorig jaar heeft gestemd om transgender vrouwen te verbieden deel te nemen in de elitevrouwen categorie, had beloofd om het “baanbrekende pilotproject” te organiseren om haar “onwrikbare toewijding aan inclusiviteit, het verwelkomen van zwemmers van alle geslachten en genderidentiteiten” te bevorderen. Echter, het voornemen om een “open” categorie te organiseren, met 50 meter en 100 meter races in alle zwemslagen naast de mannen- en vrouwenwedstrijden, is in de wacht gezet. Volgens The Guardian zei de organisatie: Na de sluiting van de inschrijvingen voor de open categorie wedstrijden bij de World Cup Zwemmen van World Aquatics – Berlijn 2023, gepland voor 6-8 oktober, kan World Aquatics bevestigen dat er geen inschrijvingen zijn ontvangen voor de open categorie evenementen.” 

WK Transgender Zwemmen
Beeld: Pexels

Waarom transvrouwen verbieden?

De beslissing van World Aquatics om transgender vrouwen te verbieden deel te nemen aan elitevrouwenwedstrijden als ze mannelijke puberteit hadden doorgemaakt, kwam nadat onderzoek had aangetoond dat transvrouwen zelfs na het verminderen van hun testosteronniveaus met medicatie nog steeds aanzienlijk voordeel behielden ten opzichte van vrouwelijke zwemmers. Een andere factor in de beslissing van juni 2022 was het succes van de Amerikaanse Lia Thomas, die als mannelijke deelnemer een gemiddelde collegezwemmer was, maar een nationale universiteitstitel in de vrouwen categorie won na haar transitie. In de afgelopen 12 maanden zijn verschillende andere sportorganisaties, waaronder atletiek en wielrennen, een vergelijkbare weg ingeslagen. Maar World Aquatics is de eerste grote Olympische sport die probeert een derde categorie van competitie te creëren, los van mannen- en vrouwenevenementen.

Opnieuw proberen

Hoewel het oorspronkelijke pilotproject niet van de grond kwam, zei de zwembond dat ze bereid zou zijn om het opnieuw te proberen, mogelijk bij masters evenementen voor zwemmers boven de 35 jaar. Volgens Sky News zei World Aquatics: “Zelfs als er op het elite niveau geen huidige vraag is, is de werkgroep van plan om in de toekomst te kijken naar de mogelijkheid om open categorie races op te nemen bij Masters evenementen.” In reactie hierop schreef voormalig Brits Olympisch zwemster Sharron Davies, een uitgesproken criticus van transgender vrouwen die deelnemen aan vrouwensport, op sociale media: “Als transvrouwen geen fysiek voordeel halen uit het racen tegen vrouwen in plaats van mannen, zijn ze niet geïnteresseerd!”

Check ook: Ouderlijke dilemma’s: wat als een transman de vrouwen-WC betreedt?

Bron: 9gag.com

Beeld: Youtube, Pexels & Instagram

You May Also Like