Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Wetenschappers waarschuwen: Op deze datum kan asteroïde met kracht van 22 atoombommen aarde raken

asteroïde aarde

Noteer deze datum, want wetenschappers hebben de exacte datum onthuld waarop een asteroïde, genaamd Bennu, met de kracht van 22 atoombommen op de aarde zou kunnen inslaan.

Bennu

De asteroïde Bennu passeert de aarde elke zes jaar, maar het is voorspeld door astronomen dat hij op een dag in september vele jaren van nu contact zal maken. NASA werkt aan plannen om de koers van de asteroïde te veranderen en Bennu af te wenden. Hun missie bevindt zich nu in de ‘laatste fase’. Richard Burns, projectmanager voor OSIRIS-REx bij het Goddard Space Flight Center van NASA in Greenbelt, Maryland, legde uit welk werk er is verricht om de asteroïde af te wenden. Hij zei: “We bevinden ons nu in de laatste fase van deze zevenjarige reis, en het voelt erg als de laatste paar mijlen van een marathon, met een mix van emoties zoals trots en vreugde, samen met een vastberaden focus om de race goed te voltooien.” 

nasa asteroïde bennu
Beeld: Unsplash

Grootte

Bennu heeft een diameter van ongeveer een derde mijl, wat hem half zo groot maakt als de asteroïde die naar verluidt de dinosauriërs heeft uitgeroeid. Als Bennu op aarde crasht, zal het vernietiging veroorzaken tot 600 mijl vanaf de crashsite, maar het is niet groot genoeg om wereldwijde uitsterving te veroorzaken. Het zal je geruststellen om te weten dat de mogelijkheid dat Bennu met onze planeet botst en verwoesting veroorzaakt voor toekomstige generaties eigenlijk zeer gering is. NASA zegt dat hoewel er een risico is, er een ‘extreem kleine kans’ is dat Bennu op 24 september 2182 de aarde zal raken.

Asteroïde, nasa asteroïde bennu

Datum

Aangezien de datum bijna aan het einde van de 22e eeuw valt, hoeven we ons daar nog lange tijd geen zorgen over te maken. Volgens een nieuw rapport dat vorige maand is gedeeld door het wetenschapsteam van OSIRIS-REx, is er een kans van 1 op 2700 (0,037%) dat deze asteroïde op 24 september 2182 de aarde zal treffen. “Hoewel het moeilijk is om de kans op deze gebeurtenis daadwerkelijk te bepalen, hebben nieuwe gegevens van de OSIRIS-REx-ruimtesonde van NASA wetenschappers in staat gesteld om beter te modelleren hoe de baan van Bennu zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen, en om de kans op een inslag beter te berekenen,” legt NASA uit. Op 25 september 2135 zal Bennu dicht langs de aarde vliegen. De locatie van Bennu in 2182 zal afhangen van hoe de flyby in 2135 verloopt, volgens NASA. Er is een kans van één op 1750 dat Bennu tegen het jaar 2300 de aarde zal raken.”

Check ook: Asteroïde die van iedereen op aarde miljardair kan maken wordt dit jaar onderzocht

Bron: unilad.com

Beeld: Pexels

You May Also Like