Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit is de angstaanjagende realiteit van wat luchthavenbeveiliging echt kan zien met X-ray scanners

Angstaanjagende realiteit van wat luchthavenbeveiliging ziet via luchthavenscanners
Beeld: YouTube/Wikipedia

Sta je wel eens stil bij wat die luchthavenscanners echt zien als je erdoorheen wandelt? Vroeger lieten deze machines niet veel aan de verbeelding over, en ja, ze konden vrijwel alles zien! Gelukkig zijn de tijden veranderd en de technologie is aangepast, maar het verhaal van wat die scanners vroeger konden detecteren, zal je nog steeds verbazen.

Luchthavenscanners: Een blik onder je kleren

Een paar jaar terug konden de luchthavenscanners details onthullen die de meesten van ons liever privé houden. Volgens Shawna Malvini Redden, een communicatieonderzoeker, lieten vroege versies van de scanners beelden zien die zo gedetailleerd waren dat ze niks verborgen hielden—je leest het goed, alsof je in je Adam- of Evakostuum stond! Toen deze beelden openbaar werden, waren reizigers geschokt. De internetreacties varieerden van verontwaardiging tot grappige opmerkingen zoals “Had ik maar geposeerd!”. Het idee dat veiligheidspersoneel je kon zien ‘zoals je moeder je heeft gemaakt’, zorgde voor heel wat ophef.

Angstaanjagende realiteit van wat luchthavenbeveiliging ziet via luchthavenscanners
Beeld: Pexels OleksandrP

Moderne scanners

Gelukkig heeft de technologie een sprong voorwaarts gemaakt. De huidige generatie luchthavenscanners, uitgerust met privacysoftware, toont nu enkel een generieke ‘pop’-achtige afbeelding van het menselijk lichaam. Deze veranderingen hebben de manier waarop veiligheidspersoneel potentiële risico’s identificeert, aanzienlijk veranderd. In plaats van gedetailleerde lichaamsbeelden, focussen de scanners nu op het herkennen van specifieke bedreigingen zonder je privacy te schenden. Als er iets ongebruikelijks in je zakken zit, zal de scanner dit aangeven met een alarmmelding op het ‘pop’-figuurtje, wat de agenten vertelt waar ze moeten controleren zonder te veel bloot te geven.

Privacy beschermd

De dagen van te veel onthullen in de luchthavenscanners zijn voorbij. De moderne technologie zorgt ervoor dat je privacy beschermd blijft terwijl de veiligheid gewaarborgd wordt. Dus de volgende keer dat je door een scanner loopt, geen zorgen meer: het enige dat ze zien is een eenvoudig silhouet en niet je ‘geheime’ details. Veilig reizen is nu een stuk minder blootgesteld!

Check ook: